Trekvogels

Nederlandse Vogelbescherming helpt Portugese vogelaars de grutto te beschermen

De grutto Beeld Getty Images
De gruttoBeeld Getty Images

Met steun van de Nederlandse Vogelbescherming proberen Portugese natuurbeschermers bij de rechter in Lissabon de bouw tegen te houden van de nieuwe luchthaven Montijo, in de natte delta van de rivier de Taag. Het plan is volgens hen een groot risico voor trekvogels.

Joop Bouma

De Portugese regering heeft al een vergunning verleend voor de aanleg van het vliegveld. De natuurorganisaties willen de bouw tegenhouden omdat het gebied van groot belang is voor vrijwel alle grutto’s die in Nederland broeden. De delta van de Taag is een belangrijke pleisterplaats tijdens de trek van de grutto’s naar West-Afrika en terug. Niet alleen de nationale vogel van Nederland, maar ook tal van andere watervogels, zoals de wintertaling, flamingo, kluut, zilverplevier, ooievaar, purperreiger en bonte strandloper gebruiken de rijstvelden in de rivierdelta om overblijfselen van de oogst te eten.

Voor de vogels zijn er in de omgeving geen alternatieve foerageergebieden tijdens de trek. Volgens de Vogelbescherming kan het verlies van het gebied grote gevolgen hebben voor de grutto, die in Nederland al gestaag in aantal terugloopt, onder meer door verlies aan leefgebied.

Ernstige gevolgen voor het natuurgebied

Duizenden Nederlanders hebben de afgelopen maanden een petitie ondertekend tegen de Portugese plannen. Nu rest alleen nog een stap naar de rechter en een procedure in Brussel bij de Europese Commissie. Het gebied rond de Taag valt namelijk onder bescherming van het Europese natuurprogramma Natura 2000.

Portugal wil in de vlakte graag een nieuwe luchthaven, omdat de huidige niet meer toereikend is. De aanleg zou dit jaar beginnen en minstens zes jaar duren. De regering van Portugal zegde eerder toe dat er wordt bekeken of er maatregelen kunnen worden genomen om de schade voor de vogels te beperken.

Die toezegging is voor de vogelorganisaties onvoldoende. Onder meer de Portugese vogelbescherming SPEA begint nu een rechtszaak met steun van de wereldwijde natuurbeschermingsorganisatie BirdLife, waarbij ook Vogelbescherming Nederland is aangesloten. Ze vinden dat de Portugese overheid de ernstige gevolgen voor een beschermd natuurgebied onvoldoende heeft meegewogen. Ze vinden ook dat Portugal de eigen nationale wetgeving en die van de EU schendt met de aanleg van een vliegveld in een Natura 2000-gebied.

Lees ook:

Aanvalsplan Grutto moet het noodlijdende vogeltje er weer bovenop krijgen

Het gaat nog altijd slecht met de grutto. Initiatieven om de leefomgeving van de Vogel des Vaderlands te verbeteren helpen niet genoeg. Tijd voor serieus ingrijpen, met een ‘Aanvalsplan Grutto’.

Koninklijke grutto verkozen tot Vogel des Vaderlands

De grutto is door de lezers van Trouw uitgeroepen tot Vogel des Vaderlands.Helemaal terecht, vindt kenner Theunis Piersma. De trekvogelexpert roemt dit ‘kunstwerk’ van onze voorouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden