'Nederlanders willen betalen voor sluiten kolencentrales'
Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover het sluiten van kolencentrales. Dat niet alleen, een meerderheid wil daar ook de portemonnee voor trekken. De meeste mensen vinden zo'n 50 euro per jaar een schappelijk bedrag om extra te betalen als Nederland kolencentrales in de ban doet.
Dit blijkt uit een onderzoek dat energiebedrijf Nuon gisteren publiceerde. Het bedrijf, onderdeel van het Zweedse Vattenfall, bezit zelf de Amsterdamse kolencentrale Hemweg.
Een onwelgevallige uitkomst dus? Niet helemaal. Nuon voelt er wel wat voor om de Hemweg-centrale op te doeken, als daar een financiële compensatie van het Rijk tegenover staat. Dat burgers vinden dat een 'kolen-exit' de maatschappij wat mag kosten is dus positief, reageert een woordvoerder.
Tachtig procent van de Nederlanders vindt dat de overheid aan de bak moet voor meer duurzaamheid. Voor het verminderen van CO2-uitstoot noemen de meeste mensen windmolens en vooral zonnepanelen als oplossing, blijkt uit Nuons peiling onder 2300 Nederlanders. Het sluiten van kolencentrales opperen Nederlanders minder vlug, maar er bestaat draagvlak voor.
Klimaatdoelstellingen
Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) onderzoekt momenteel op verzoek van de Tweede Kamer of de Hemweg-centrale van Nuon in Amsterdam dicht kan, om zo CO2-uitstoot te verlagen. Dat geldt ook voor de oudere kolencentrale Amer 9 in Geertruidenberg van Essent/RWE. Op die manier zouden de klimaatdoelstellingen gehaald kunnen worden. De Tweede Kamer vraagt Kamp of behalve de Hemweg- en Amer-centrale ook de drie resterende, fonkelnieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven weg kunnen.
Greenpeace becijferde dat de nieuwe kolencentrales 6 miljard euro aan investeringen vergden, maar nu nog slechts 3 miljard euro waard zijn door overaanbod in de stroommarkt. Volgens Greenpeace is sluiting van alle kolencentrales nodig en betaalbaar. De eigenaren van de nieuwe kolencentrales willen in plaats daarvan schoner worden door stook van biomassa en, zo mogelijk, CO2-opslag.
In het rapport 'Europe's Dark Cloud' dat de internationale milieuorganisatie WNF vandaag presenteert, wordt gewaarschuwd voor het schadelijke effect van kolendampen op de gezondheid van mensen. In Nederland turft het WNF 620 'voortijdige sterfgevallen' door uitstoot van kolencentrales in Nederland en omringende landen.