Nederland moet uitstoot met 36 procent verlagen

Energiecentrale Eon op de Maasvlakte. Beeld anp
Energiecentrale Eon op de Maasvlakte.Beeld anp

Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen in de transportsector, landbouw, bebouwde omgeving en afvalsector vanaf 2030 met 36 procent verminderen ten opzichte van 2005. Dat staat in een wetsvoorstel van de Europese Commissie dat naar aanleiding van de afspraken op de klimaattop in Parijs is gemaakt.

In het 'klimaatverdelingsplan' worden de taken om het Europese klimaatdoel voor 2030 te halen verdeeld over de 28 EU-lidstaten. Eerder was voor Nederland al een reductie van 16 procent per 2020 voorzien. Het doel moet worden gehaald door onder meer de renovatie van gebouwen, het vergroenen van de landbouwsector en het gebruik van schone auto's, bussen en vrachtwagens.

Het plan richt zich op de sectoren die buiten het systeem van Europese emmisiehandel voor de industrie vallen. De transportsector is de snelst groeiende bron van CO2-uitstoot in Europa.

Volgens Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) zal Europa het klimaatdoel van Parijs met dit plan 'net aan' halen. "De Commissie zit klem tussen de nationale regeringen die zo min mogelijk willen doen voor een schone economie. Elke boom en elk blaadje wordt geteld om onder extra inspanningen uit te komen, terwijl een schone en efficiënte economie juist noodzakelijk is om concurrerend te blijven in de toekomst."

Milieufedensie noemt het voorstel 'te weinig ambitieus'."Met die 36 procent worden burgers en ondernemers die gaan investeren voor de gek gehouden", zegt directeur Donald Pols in een persverklaring. Om onder de afgesproken opwarming van anderhalve graad te blijven is een uitstootdaling van minimaal 55 procent bij de kleinverbruikers nodig, stelt de organisatie. "De hete aardappel vooruitschuiven lijkt aantrekkelijk, maar we moeten nu kiezen voor innovatieve oplossingen. Alleen zo kunnen we in 2030 en daarna aan de klimaatafspraken van Parijs voldoen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden