Windparken

Nederland goed voor helft van nieuwe windenergie in Europa

Dronefoto van windpark De Drentse Monden en Oostermoer in het noordelijk deel van de Drentse Veenkolonien.  Beeld ANP
Dronefoto van windpark De Drentse Monden en Oostermoer in het noordelijk deel van de Drentse Veenkolonien.Beeld ANP

De hoeveelheid beschikbare capaciteit om windenergie op te wekken in Europa is afgelopen jaar met 2,9 gigawatt toegenomen, becijferde brancheorganisatie WindEuropa.

Redactie Trouw

De helft van die capaciteitsuitbreiding kwam op het conto van Nederland. Afgelopen jaar werden een aantal windparken voor de Nederlandse kust aangesloten.

De totale Europese uitbreiding komt overeen met het energieverbruik van zo’n kleine 4 miljoen Nederlandse huishoudens. De Nederlandse windparken Borssele 1 en 2 en de gedeeltelijk aangesloten Borssele 3 en 4 zijn samen goed voor stroom voor rond de 1,9 miljoen huishoudens.

In totaal hebben Europese windparken op zee nu ruim 25 gigawatt aan capaciteit. Daarvan is een tiende Nederlands, wat een derde plaats oplevert. Alleen het Verenigd Koninkrijk, dat goed is voor 42 procent van de capaciteit, en Duitsland (31 procent) zijn groter.

Afgelopen jaar werd voor 26,3 miljard euro in nieuwe windparken gestoken, wat een record is. Daarmee wordt nog een 7,1 gigawatt aan windenergie toegevoegd aan de windenergiecapaciteit de komende jaren, via projecten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden