Nederland daalt op ranglijst van milieuvervuilers

Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee. Beeld ANP
Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee.Beeld ANP

Wereldwijd zijn er 29 landen die meer CO2 uitstoten dan Nederland. Dat waren er 50 jaar geleden een stuk minder, slechts 18. Dat blijkt uit cijfers van de Global Carbon Atlas, een internationaal platform dat cijfers over de uitstoot van het broeikasgas bijhoudt.

Dat wil niet zeggen dat de uitstoot van CO2 door Nederland is gedaald; die steeg sinds 1963 van 91 miljoen ton naar 167 miljoen ton van het broeikas in 2012. Maar ontwikkelingslanden zijn in de afgelopen twee decennia veel meer CO2 gaan uitstoten ten opzichte van 'geïndustrialiseerde landen', zo blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Koplopers qua uitstoot zijn China (9682 miljoen ton), de Verenigde Staten (5122 miljoen ton) en India (2241 miljoen ton). Ook dat was in 1963 wel anders, toen waren de VS, Duitsland en Rusland de grote vervuilers, maar met een veel kleinere uitstoot.

Wie kijkt naar het aantal tonnen CO2 dat wordt uitgestoten per hoofd van de bevolking, ziet dat juist kleine landen als Qatar, Trinidad en Tobago en Koeweit de top vormen. Aruba staat bijvoorbeeld 5e, Nederland opnieuw 30e. Wanneer de uitstoot wordt afgezet tegen het bruto binnenlands product, gaan Noord-Korea, Oezbekistan en Oekraïne aan kop.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden