Nazomer blauw

Zachte kleuren en een nevelige sfeer horen bij het verstilde beeld van de nazomertuin op zonnige dagen. De sfeer wordt nog versterkt door de vele zacht blauwe tuinbloemen die nu in ruime mate voorhanden zijn. Zo vrolijk geel als de vele voorjaarsbloeiers het tuinseizoen inluiden, zo ruim vertegenwoordigd zijn nu de zachte kleuren van de herfst waaronder blauw. De warme julimaand heeft veel planten vroeg in bloei gebracht en in augustus zijn ze verregend. Maar als het weer ook maar een beetje meezit, herstelt de bloei zich.

Nienke Schipper

Baardbloem (Caryopteris) is een echte herfstbloeier. De meest winterharde van de Clandonensis Groep is ’Ferndown’, een compacte struik met een hoogte van 50 à 60 cm. Tweemaal zo hoog en diepblauw bloeit (tot oktober) C. incana ’Cary’. De geurende bloemen zijn geschikt voor de snij, winterhard.

Althaeastruik (Hibiscus syriacus) is een populaire nazomerbloeier, waarbij ’Oiseau Bleu’ de mooiste violetblauwe kleur heeft. De bloemen hebben een paarsrood hart. Er zijn ook wit- en roodbloeiende cultivars. De struiken hebben een ideale omvang voor de tuin. Eventueel kunnen ze na de bloei of in het voorjaar worden gesnoeid zonder gevaar voor de bloei.

Vitex agnus-castus is een aromatische heester met schitterende blauwe bloemtrossen. Kan invriezen, maar loopt dan weer goed uit vanuit de grondscheuten. Houdt van een lichte, zonnige plek en wordt even hoog als breed (ca. 1,5 m).

Bij de vaste planten is vooral mooi zachtblauw te vinden bij Aster. Dumosus-hybriden zoals ’Prof. Anton Kippenberg’ (40 cm) bloeien overdadig. ’Little Carlow’ wordt 80 cm hoog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden