Bossenstrategie

Natuurstichting roept Kamer op: sta niet toe dat boseigenaren een halve hectare bos mogen kappen

In haar Bossenstrategie, die later dit jaar klaar moet zijn, wil minister Schouten boseigenaren, zoals Staatsbosbeheer en de provincies, toestaan stukken bos van 5000 vierkante meter te kappen. Beeld ANP
In haar Bossenstrategie, die later dit jaar klaar moet zijn, wil minister Schouten boseigenaren, zoals Staatsbosbeheer en de provincies, toestaan stukken bos van 5000 vierkante meter te kappen.Beeld ANP

Een nieuwe natuurstichting wil dat minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselveiligheid) terugkomt van haar plan om het kappen van stukken bos ter grootte van een halve hectare toe te staan.

Joop Bouma

In haar Bossenstrategie, die later dit jaar klaar moet zijn, wil minister Schouten boseigenaren, zoals Staatsbosbeheer en de provincies, toestaan stukken bos van 5000 vierkante meter te kappen. Natuurorganisatie NatuurAlert protesteert.

Natuurbeheerders zeggen dat dit nodig is om de soortenrijkdom in bos te beschermen en te bevorderen, omdat bos de neiging heeft dicht te groeien. NatuurAlert vindt die ingrepen onzinnig en wil dat de Tweede Kamer dit plan tegenhoudt.

“Vlaktekap is achterhaald en rampzalig voor de bodemvruchtbaarheid, de koolstofbinding, de biodiversiteit en de beleving van het bos”, schrijven twee bestuursleden van NatuurAlert aan de provincies Kamercommissie. De brief is ondertekend door oud-bosbeheerder Frits van Beusekom (die in het verleden directeur was bij Staatsbosbeheer) en voorzitter van NatuurAlert Jan Hoekema (oud-burgemeester van Wassenaar en oud-politicus van D66). De Tweede Kamer debatteert volgende week over een nationaal bomenplan, ingediend door GroenLinks. De Bossenstrategie van Schouten komt dan ook aan de orde.

Maatschappelijke onrust

Kaalkap in bossen zorgt voor veel emoties en boze reacties van natuurliefhebbers, weet ook Schouten. In een brief aan de Kamer schreef ze eerder dat ‘vanwege de maatschappelijke onrust een zorgvuldige afweging nodig is’. Ze vindt ook dat er vooral ‘goed met omwonenden moet worden overlegd over kaalkap’. Maar in haar Bossenstrategie wil ze de kap van percelen van tot een halve hectare toch tot ‘uitgangspunt van regulier bosbeheer’ bestempelen. En ze schrijft dat heel soms ook grotere kapvlaktes tot twee of drie hectare nodig zullen zijn bij calamiteiten (zoals stormschade) of ziektes (zoals essensterfte).

Volgens NatuurAlert, dat zich presenteert als een onafhankelijk pleitbezorger van de Nederlandse natuur, is kaalkap in bossen ‘een schadelijke en dure fout en een achterhaald systeem van bosbeheer’. Volgens de stichting is kaalkap bovendien in strijd met de Wet Natuurbescherming. “Bossen nemen jaarlijks nog steeds met gemiddeld 3000 hectare af. Als Schouten haar zin krijgt, blijft schadelijke en kostbare kaalkap voor onafzienbare tijd de norm”, vreest de stichting.

In de Bossenstrategie staat dat Nederland over tien jaar netto tien procent meer bos moet hebben, dat is ongeveer 37.000 hectare. Dat is volgens Schouten nodig voor herstel van de biodiversiteit en ook om de afspraken in het Klimaatakkoord te halen.

Biodiversiteit

De kwaliteit en de gezondheid van bossen staat in Nederland sterk onder druk, vooral op armere zandgronden. Er moet volgens het plan ook meer aandacht komen voor ‘houtige landschapselementen’ in het landelijke gebied, zoals houtwallen, struiken, heggen, losse bomen. Mede door de intensivering van de landbouw zijn die op veel plekken verdwenen. Maar kaalkap in de bestaande bossen blijft ook nodig, vindt de minister. “Doordat veel Nederlandse boomsoorten afhankelijk zijn van voldoende licht, is kap van belang voor de biodiversiteit", schrijft ze in haar Kamerbrief.

Natuurmonumenten en zestig andere natuurorganisaties pleitten in april vorig jaar bij Schouten voor een verbod op kappen in bossen. Dat was een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, omdat de kap slecht zou zijn voor het halen van klimaatdoelen. Natuurmonumenten stopte vrijwel volledig met de kap vanwege de groeiende kritiek. Volgens Staatsbosbeheer staat het kapbeleid volledig los van financiële belangen van houtverkoop, de houtkap zou nodig zijn om bos ‘gevarieerd en toekomstbestendig te houden’.

Lees ook:

Stop met kappen, bomen zijn onweerstaanbaar

Waarom roept bomenkap zo veel weerstand en emoties op? Ecologe Judith Slagt denkt het te weten: mensen hebben het gevoel dat hun natuur wegkwijnt.De cirkelzaag als metafoor voor biodiversiteitsverlies.

Schoffelen, omspitten, verkavelen: bomen krijgen in Nederland geen kans om oud te worden

Echt monumentale bomen zijn er in Nederland nauwelijks. Op tal van plaatsen komen burgers in het geweer tegen houtkap.Het rooien van stukken zo groot als voetbalvelden is niet meer van deze tijd.’

Natuurmonumenten gooit het roer om: minder bomenkap en meer bossen

Natuurmonumenten gaat minder bomen kappen en zich hard maken voor meer bos in Nederland. De organisatie wil luisteren naar forse kritiek uit de achterban.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden