Rechtszaak

Natuurmonumenten moet meewerken aan kappen bomen en struiken langs de Grensmaas

null Beeld Koos Dijksterhuis
Beeld Koos Dijksterhuis

Natuurorganisaties Natuurmonumenten en ARK moeten meewerken aan het kappen van ooibos langs de Grensmaas.

Wim Eikelboom

Natuurmonumenten en natuurorganisatie ARK wilden een stokje steken voor aanscherping van de regels van Rijkswaterstaat voor het kappen van bomen en struiken in de uiterwaarden van de Grensmaas. Zij spanden een rechtszaak aan, maar de rechtbank verwierp hun eis woensdag.

Rivierbossen mogen van Rijkswaterstaat slechts op een beperkt aantal plekken in de uiterwaarden groeien, omdat anders de veiligheid bij hoogwater in het gedrang komt. Natuurmonumenten en ARK vinden het verwijderen van ooibos in strijd met de natuurdoelen voor de Grensmaas, de vijftig kilometer lange kronkel­rivier van Maastricht tot Maasbracht.

null Beeld

Dit gebied wordt internationaal gezien als paradepaardje van wilde natuurontwikkeling in een rivierenlandschap. De Maas wordt teruggebracht naar de situatie van tweehonderd jaar terug: een brede rivier met grindbanken, nevengeulen, ooibossen, bloemrijke graslanden en ruige oevers.

Verzwakking van dijken

Toch wil Rijkswaterstaat ruimte houden om de natuur te kortwieken als de begroeiing te uitbundig wordt. Oevervegetatie remt het stromende water af, met risico voor opstuwing en verzwakking van de rivierdijken, is de redenering van Rijkswaterstaat.

“Voor de Grensmaas is afgesproken dat een dynamische riviernatuur leidend is. Rigoureus kappen hoort daar niet bij”, vindt Rob van Schijndel van Natuurmonumenten in Limburg. Daarom ging die organisatie samen met ARK in beroep tegen de aanpassing de ‘vegetatielegger’ van Rijks­waterstaat. In dat document is voor elke vierkante meter rivieroever vastgelegd of ooibos en struikgewas er zijn toegestaan.

Stichting ARK reageert teleur­gesteld op het afgewezen beroep. “Het is heel erg jammer dat natuur langs de rivieren nog steeds geen echte natuur kan zijn. Riviernatuur behoort tot de meest waardevolle ecosystemen van ons land”, zegt woordvoerder Lars Soerink.

Rijkswaterstaat zegt blij te zijn dat rechtbank erkent dat het belang van de natuur meetelt in het beheer van uiterwaarden. “We geven zoveel mogelijk ruimte aan de natuur, maar er moet wel rekening gehouden worden met de hoogwaterveiligheid”, aldus een woordvoerder.

Lees ook:

Natuurmonumenten daagt Rijkswaterstaat voor de rechter over kappen van begroeiing langs rivieren

Natuurmonumenten is tegen het weghalen van begroeiing langs de Grensmaas. De strenge regels over hoogwaterveiligheid begrenzen de wilde natuur onnodig, vindt de natuurorganisatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden