Natuur & Milieu: Windenergie op zee levert miljarden op
Windparken op zee leveren miljarden op aan milieuwinst, als de maatschappelijke baten worden meegerekend. Dat zegt Natuur & Milieu.
Als de vermeden klimaatschade, afkomstig van de huidige elektriciteitsproductie uit gas en steenkool, wordt meegeteld, kan het positieve saldo oplopen tot maximaal ruim 12 miljard euro. Dit staat in een onderzoek dat de milieuorganisatie vandaag publiceert.
Door grootschalige inzet van windenergie worden negatieve klimaateffecten beperkt. Het maatschappelijke rendement daarvan worden ten onrechte niet meegeteld, vindt Natuur & Milieu. In het publieke debat ligt de nadruk eenzijdig op de hoge investeringskosten en subsidies. De Tweede Kamer debatteert vanavond over de plannen van minister Kamp van economische zaken voor wind op zee.
Natuur & Milieu liet bureau SEO Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam een maatschappelijke kosten-batenanalyse maken van de windplannen op zee. In de berekening zijn de milieu-effecten van de CO2-emissies bij de verbranding van fossiele stoffen als gas en steenkool meegenomen. Door windparken op zee zal de CO2-uitstoot uiteindelijk verminderen.
Slimme verzekeringspolis
Windenergie is een slimme verzekeringspolis, stelt Natuur & Milieu. "Windparken besparen hoge kosten voor toekomstige generaties. Ze zijn een uitstekende verzekering voor onze (klein-)kinderen. We moeten nu investeren om latere schade te beperken", zegt directeur Tjerk Wagenaar van Natuur & Milieu.
De organisatie meent dat de economische kostenberekeningen voor windenergie nu te eenzijdig zijn. Wagenaar: "We bouwen geen windmolenparken om optimale verdienmodellen te ontwikkelen, maar om de klimaatverandering binnen de perken te houden. Daarom is het belangrijk om de klimaateffecten, vertaald naar CO2-kosten, mee te nemen. Anders krijg je het bizarre effect dat we juichen voor het beste verdienmodel voor een windmolen, terwijl in dat scenario de klimaatschade misschien wel het grootste is. Een maatschappelijke kosten-batenanalyse houdt rekening met dit soort effecten."
Door de uitstoot van CO2 worden hogere kosten gemaakt van lucht- en watervervuiling door verzuring, schade aan natuur en biodiversiteit. Ook veroorzaakt het broeikasgas gezondheidsschade zoals ziekte en voortijdige sterfte.
Energieakkoord
De coalitiepartijen botsen over het energieakkoord. Nederland moet in 2020 14 procent duurzame energie opwekken, maar dit doel raakt uit zicht. De PvdA wil dat het kabinet nu maatregelen treft, de VVD (inclusief minister Kamp) vindt dat veel te vroeg. Vandaag debatteert de Kamer over het akkoord. Trouw-abonnees lezen vandaag interviews met de Kamerleden Leegte (VVD) en Vos (PvdA) over wat er nodig is om de doelen alsnog te halen.
Hogere wiskunde met emissierechten
Omdat in het huidige Europese emissiesysteem ETS de uitstoot van CO2 amper wordt belast, ontbreekt de impuls om de uitstoot te beperken. Bedrijven die C02 in de atmosfeer lozen, betalen nu nog geen 7 euro per ton CO2 aan emissierechten. Die prijs zou tien keer zo hoog moeten zijn, zeggen sommige experts.
Bij ongewijzigd beleid levert wind op zee meer dan 12 miljard euro aan 'maatschappelijke winst' op, volgens de studie van Natuur & Milieu. Alleen als de Europese emissierechten voor CO2-uitstoot drastisch worden verhoogd, zullen milieuvoordelen wegvallen in de kosten-batenanalyse voor wind op zee. In dat geval kost wind op zee volgens de berekening van SEO maximaal 1,2 miljard euro.
Het rapport gaat ervan uit dat bij een goed werkend ETS-systeem de CO2-emmissies scherp zullen dalen door hoge emissierechten. In die (theoretische) situatie kan het maatschappelijke voordeel niet meer worden toegeschreven aan wind op zee, een voordeel dat nu wél speelt. De hoge miljardenwinst tikt dus vooral fors aan bij het (huidige) slecht werkende systeem.
In een eerdere kosten-batenanalyse in opdracht van het ministerie van economische zaken, waarbij de klimaatvoordelen niet werden meegerekend, werd aan wind op zee een kostenpost van 5 miljard toegeschreven.
Energiejurist Jos Cozijnsen, expert op het gebied van emissierechten, is niet onder de indruk van het rapport van SEO.
"We zitten elkaar gek te maken met rapporten. Hier kom je nooit uit. De zaak is simpel: leg de energieproducenten een keihard plafond op voor de uitstoot. Als ze dat niet halen, moeten ze betalen. Simpel."