Inflatie

Na daling nu weer prijsstijging: inflatie in april op 5,2 procent

Producten in de supermarkten waren vorige maand 13,2 procent duurder dan een jaar eerder. Beeld ANP
Producten in de supermarkten waren vorige maand 13,2 procent duurder dan een jaar eerder.Beeld ANP

De inflatie leek af te nemen. Maar in april kwam die toch weer hoger uit dan in maart.

Joost van Velzen

Op de weg naar een iets minder prijzige boodschappenkar of volle benzinetank is toch weer een hobbel opgedoken. Na een maandenlange periode waarin de inflatie afnam, is het tempo waarin de prijzen stijgen in april weer toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming.

De voornaamste oorzaak van de nu weer opgelopen inflatie zijn de energieprijzen die minder sterk daalden dan in maart, meldt het CBS. Voedingsmiddelen, tabak en drank werden duurder, al liepen de prijsstijgingen niet zo hoog op als in maart. Industriële goederen werden eveneens flink duurder.

In maart kwam de inflatie op jaarbasis uit op 4,4 procent, in februari op 8,0 procent. Het hoogtepunt lag in september vorig jaar: 14,5 procent. Over april kwam het cijfer uit op 5,2 procent, berekende het CBS.

ABN Amro verwacht evengoed dat de inflatie langzaam afneemt

“Deze stijging was verwacht”, zegt ABN-Amro-econoom Aggie van Huisseling. “De weg naar beneden zal wisselvalliger zijn dan de weg naar boven.” ABN Amro gaat er nog steeds vanuit dat de piek in inflatie achter de rug is en dat de mate waarin het geld in waarde daalt zal afnemen. Van Huisseling: “Wij verwachten dat de kerninflatie naarmate het jaar vordert langzaam in kracht af zal nemen”.

null Beeld

Toch is met name een bezoekje aan de supermarkt nog altijd een prijzige aangelegenheid. Producten in de supermarkten waren vorige maand 13,2 procent duurder dan een jaar eerder. In maart was dat verschil nog 15,1 procent. Aan de pomp en in de meterkast ging het wel de goede kant op. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd bijna 22 procent goedkoper in april vergeleken met vorig jaar.

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode waarin geen rekening wordt gehouden met de kosten voor de eigen woning. De geldontwaarding kwam dan uit op 5,9 procent, tegen 4,5 procent in maart. Doorgaans wordt voor Europese landen een ‘gezond’ inflatiecijfer aangehouden van 2 procent.

Om dat percentage te halen zal de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting de rente blijven verhogen. Donderdag vergadert de ECB over de rente en zal duidelijk worden of de centrale bankiers opnieuw kiezen voor een rentestap van een half procentpunt of voor een kleinere verhoging van een kwart procentpunt.

Lees ook:

De inflatie sijpelt waarschijnlijk maar langzaam weg uit de Nederlandse winkelschappen

Het zou nog behoorlijk lang kunnen duren voordat de inflatie in Nederland weer op het gewenste niveau van 2 procent is, zelfs nu de energieprijzen alweer een tijdje op hun retour zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden