Luchtvaart
Na al die annuleringen moet Transavia aan de bak om het imago te herstellen
Transavia dacht goed voorbereid te zijn op de drukke meivakantie, maar moet nu toch vlucht na vlucht annuleren. Slecht voor het imago van de vliegvervoerder.
Ga je een deze dagen vliegen met Transavia? Houd dan je telefoon goed in de gaten, want er is een kans dat je vlucht niet door gaat. Ook de komende week zal de luchtvaartmaatschappij namelijk nog ‘schaven’ aan het schema. De passagiers die het betreft, weten dat nog niet. Ook na half mei annuleert Transavia nog vluchten, maar die mensen zijn al op de hoogte gesteld zodat ze een andere reis kunnen boeken.
De luchtvaartmaatschappij spreekt van een ‘uitzonderlijke situatie’. Op dit moment kunnen acht van de 45 vliegtuigen niet de lucht in. “Heel teleurstellend”, zegt een woordvoerder van het bedrijf over de ontstane situatie. Al is het wel iets beter dan een paar weken geleden. Halverwege april moesten zelfs even tien vliegtuigen aan de grond blijven. Voordeel toen: het was geen vakantie, dus hadden minder passagiers er last van.
Aangereden door de slurf
“Botte pech”, oordeelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft over de situatie. Drie vliegtuigen mogen niet vliegen nadat ze op een luchthaven zijn aangereden door de vliegtuigslurf en die karretjes voor de koffers. Een toestel werd door de bliksem getroffen. “Dat gebeurt soms,” zegt Melkert. En er stond nog een kist in de hangar voor regulier onderhoud, wat langer duurt door materiaaltekort.
Normaal houden luchtvaartmaatschappijen altijd een paar vliegtuigen in reserve, of ze huren in het hoogseizoen extra toestellen in, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika waar de zomer voorbij is en het aantal vakantievluchten dus terugloopt. Transavia zorgde ook voor extra vliegtuigen. Het least vijf toestellen die tot voor kort voor het Roemeense Blue Air vlogen. Die kwamen echter te laat gereed en van een paar toestellen bleek het papierwerk niet in orde. Dus die drie vliegtuigen staan nog aan de grond.
Transavia heeft last van het stapeleffect
Volgens Melkert heeft Transavia vooral last van het ‘stapeleffect’. Er is een tekort aan vliegtuigonderdelen waardoor die beschadigde toestellen niet snel genoeg gerepareerd kunnen worden; voor andere vliegtuigmaatschappijen is het ook hoogseizoen waardoor extra vliegtuigen inhuren moeilijk is; en de eigen toestellen zitten helemaal vol, waardoor het nagenoeg onmogelijk is om mensen een vervangende vlucht aan te bieden.
Melkert meent overigens dat het probleem van Transavia ‘erg opgeblazen’ wordt. “Het is vervelend voor de reizigers die niet kunnen vliegen, maar ik denk dat Transavia netto maar een of twee vliegtuigen te kort komt.” Dat wil Transavia niet bevestigen. De woordvoerder zegt wel: “Melkert zit er niet ver naast. Iedere dag huren we last-minute vliegtuigen in om onze reizigers toch van A naar B te brengen.”
Vertrouwen terugwinnen
Dat mag zo zijn, de verstoringen zijn wel degelijk schadelijk voor Transavia. Toeristen willen een paar dagen plezier en ontspanning én de zekerheid dat ze op tijd weer thuis zijn om het dagelijkse leven te hervatten. Transavia is daarom nu al vluchten aan het annuleren voor de maanden vanaf juni. Zo wil het bedrijf ruimte maken in het schema, zodat er extra vliegtuigen gereed staan om in te springen als zich deze zomer opnieuw problemen voordoen. “We willen de operatie weer planbaar en maakbaar maken”, zegt de woordvoerder. “We hopen zo het vertrouwen van de mensen weer terug te winnen.”
Lees ook:
Bestaat duurzaam vliegen? Zo vervuilend is de luchtvaart
Vliegen moet duurzamer, dat zal niemand bestrijden. Maar hoe vervuilend is de luchtvaart precies?
De cijfers daarover zijn niet altijd helder, soms zelfs vertekenend.