Multinationals financieren klimaatsceptische lobby

null Beeld

Gelekte documenten tonen aan hoe de conservatieve denktank Heartland Institute een miljoenen kostende campagne voert om klimaatwetenschap verdacht te maken. Deze klimaatsceptische lobby wordt gesponsord door multinationals zoals Microsoft en Koch Industrie, meldt desmogblog.

Marco Visser

'Inspanningen bij media zoals Forbes zijn juist nu van belang omdat het Amerikaanse zakenblad prominente klimaatwetenschappers aan het woord laat over de opwarming van de aarde. De invloedrijke lezers van Forbes hebben zich altijd betrouwbaar anti-klimaat getoond. Het is belangrijk dit zo te houden en geluiden over opwarming van de aarde te weren.'

Bovenstaande paragraaf is afkomstig van gelekte documenten van het Heartland Institute. Deze beruchte conservatieve denktank strijdt al jaren tegen wetenschappers die waarschuwen voor de opwarming van de aarde. Heartland speelde in 2009 een grote in ClimateGate waarbij gestolen e-mail en documenten van de Universiteit van East Anglia werden gepubliceerd. Uit deze documenten zou blijken dat wetenschappers informatie zouden achterhouden.

Het Heartland Institute is ditmaal zelf aan de beurt. Zij het dat de notities, mails en memo's niet zijn gestolen, maar zijn gelekt naar weblog DeSmogBlog door iemand die zich 'Heartland Insider' noemt.

Uit de documenten blijkt hoe Heartland een miljoenen kostende campagne financiert om klimaatwetenschap verdacht te maken. De lijst met sponsors van Heartland laat zien wat velen al vermoedden; een relatie tussen klimaatontkenners en de olie-industrie. Zo doneert chemiebedrijf Koch Industries 200.000 dollar voor een anti-campagne. Met dat geld worden activisten betaald om de klimaatwetenschap verdacht te maken. De grootste donor schenkt 1.25 miljoen dollar, maar blijft anoniem. Wel geeft de onbekende filantroop precies aan hoe het geld besteed moet worden.

Heartland is furieus over publicatie van de gelekte documenten en dreigt journalisten, bloggers en activisten voor de rechter te slepen als zij de goede reputatie van het instituut schaden. De rechtse denktank betwist de authenticiteit van de gelekte documenten overigens niet, op een document na. Deze notitie beschrijft hoe Heartland een leerplan wil ontwikkelen voor basisscholieren waarin klimaatwetenschap wordt wegzet als controversieel. Het leerplan zou niet afkomstig zijn van een klimaatwetenschapper, maar van een adviseur van de kolenindustrie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden