Gelderland
Mountainbikers vernielen de natuur en overtreden daarmee de wet, blijkt uit onderzoek
Mountainbikeroutes overtreden de Wet natuurbescherming en verslechteren de natuurwaarden in het Natuur Netwerk Nederland, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Gelderland.
Mountainbikers in de natuur rijden reptielen en insecten dood en overtreden daarmee de Wet natuurbescherming (Wbn). Ook verstoren ze vogels, waardoor die hun nesten en broedgebieden verlaten, en mogelijk ook dassen in burchten langs de routes. Daardoor verslechteren de natuurwaarden in delen van het Natuur Netwerk Nederland dat beschermde natuurgebieden met elkaar verbindt.
De conclusies in de Natuurtoets gebruik mountainbikeroutes Rijk van Nijmegen zijn niet mals. De natuur lijdt onder de vele fietsers die in Nijmegen en Groesbeek door de bossen crossen. De routes die voor hen zijn aangelegd hadden moeten zorgen voor meer rust dankzij een concentratie van mountainbikers, die voorheen ook op andere paden en daarbuiten reden. Maar ze trekken juist meer gebruikers aan. Bovendien bleek tijdens afgelopen jaar verricht veldonderzoek van ecologische onderzoeksbureau Natuurbalans-Limes Divergens dat er ook ’s avonds en ’s nachts op en buiten de paden wordt gecrost, hoewel dat is verboden. Zo krijgt de natuur het door aanleg van de routes het juist zwaarder te verduren.
De nieuwe natuurtoets is gemaakt in opdracht van de provincie Gelderland. Die is door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap voor de rechter gedaagd omdat wettelijk beschermde dieren als het vliegend hert, de hazelworm en de zandhagedis op de mountainbikeroutes worden doodgereden en de provincie verantwoordelijk is voor handhaving van de Wbn en uitvoering van het natuurnetwerk.
Veel wandelaars ergeren zich
VNC-directeur Jaap Dirkmaat noemt dit verbindingsnetwerk ‘het cement’ tussen beschermde Natura 2000-gebieden en natuurreservaten, waardoor dieren van het ene gebied naar het andere kunnen. Verstoring of aantasting ervan mag alleen bij groot openbaar belang, en dat gaat niet op voor mountainbikeroutes, stelt Dirkmaat.
Ook elders in het land maken natuurorganisaties bezwaar tegen verstorende mountainbikeroutes. De situatie in het Rijk van Nijmegen lijkt sterk op die rond de Sallandse Heuvelrug in Overijssel, waar de Stichting NatuurAlert naar de rechter stapte omdat mountainbikers er zandhagedissen doodrijden en nestelende nachtzwaluwen en korhoenders verstoren. De rechtbank Groningen oordeelde begin februari dat de gemeente Westerveld de verleende vergunning voor een bijna voltooide nieuwe mountainbikeroute rond Vledder opnieuw moet bekijken en adviseerde daarbij met de provincie Drenthe te overleggen of die in strijd is met de Wnb.
Net als gemeenten en provincies, die gaan over vergunningen, worstelen terreinbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer met het afwegen van botsende belangen. Niet alleen milieuorganisaties – met vaak actieve leden – verzetten zich tegen recreanten die ruimte in de natuur claimen, ook onderling zijn er conflicten; veel wandelaars ergeren zich aan crossfietsers.
Lees ook:
Raggen door de natuur op een mountainbike, dat moet kunnen toch? Nee, zegt de rechter
Een nieuwe route voor mountainbikers in Westerveld is door de rechter gesloten omdat de gemeente blunderde met de vergunning. Kan de natuur nog tegen een stootje?
Mountainbikers walsen zeldzame reptielen plat. ‘Ik lig hier echt wakker van’
Afgelopen week lagen er weer een paar. Platgereden zandhagedissen op een mountainbike-pad in het natuurgebied Sallandse Heuvelrug. Anton van Beek, reptielenbeschermer, ziet ze haast dagelijks liggen op de smalle, zandige paadjes. Er moet wat gebeuren, vindt hij.
Geplet door een wildfietser: het ATB-pad is de zoveelste aanslag op de natuur
Koos Dijksterhuis schreef vorige zomer in zijn Natuurdagboek over een das die was aangereden door een mountainbiker.