Ministerie kan bootrace op het wad stilleggen

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Het doorgaan van de powerboat-races in de Waddenzee is onzeker geworden nu het ministerie van economische zaken en landbouw nieuwe eisen aan het evenement heeft gesteld. In een vertrouwelijk brief laat het departement weten dat vooraf duidelijk moet zijn dat er tijdens de luidruchtige botenraces geen enkele verstoring van vogels, zeehonden of bruinvissen zal plaatsvinden. Mocht daar tijdens de race toch sprake van zijn, dan wordt het evenement direct stilgelegd.

Hans Marijnissen

De organisatie van de Nederlandse editie van Grand Prix of the Sea waarin zeer snelle powerboats in de eerste week van augustus strijden om de wereldtitel, had onderzoeksbureau Imares opdracht gegeven te bekijken wat de effecten zijn van de races op de dieren die in dit internationaal beschermde Natura 2000-gebied leven. Imares kwam tot de conclusie dat vogels, vissen en zeezoogdieren als bruinvissen en zeehonden 'geen significante gevolgen' zullen ondervinden van de verstoring die de botenrace met zich meebrengt. Daarmee valt de race binnen de grenzen van de Natuurbeschermingswet. De provincie Noord-Holland gaf daarop een vergunning af.

Het ministerie heeft de organisatie laten weten dat de powerboat-races ook vallen onder de veel strengere Flora- en Faunawet. In die wet is niet langer aan de orde wat de precieze aard van de verstoring is, maar het 'verontrusten van dieren' alleen al is al verboden. Dit geldt betreft álle inheemse soorten, dus niet alleen de beschermde dieren. Imares spreekt in haar rapport herhaaldelijk over het feit dat er van enige verstoring wel degelijk sprake zal zijn.

In een vertrouwelijke brief van 1 juli schrijft mevrouw Van de Water-Hoek van de dienst regelingen van het ministerie dat de organisator tot 14 juli de tijd krijgt met nader onderzoek te komen waarin aangetoond wordt dat het race-evenement op de locatie zelf, maar ook in de omgeving, geen enkele verstoring oplevert. Organisator A. van Gils is overtuigd dat de powerboat-race in de Waddenzee mogelijk is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden