Stikstofuitstoot

Minister Schouten tikt Brabant op de vingers om stikstofloket

Demissionair minister Carola Schouten van landbouw. Beeld ANP
Demissionair minister Carola Schouten van landbouw.Beeld ANP

Minister Carola Schouten van landbouw vindt dat de provincie Noord-Brabant over de schreef gaat bij de handel in rechten om stikstof uit te stoten.

Jelle Brandsma

In antwoord op Kamervragen van Laura Bromet (GroenLinks) schrijft Schouten dat het ‘niet goed is dat de provincie zelf stikstofruimte koopt en verkoopt. Ik heb dat de provincie ook laten weten’.

Brabant heeft een stikstofloket opgezet. Bedrijven die (deels) stoppen kunnen de vergunning die zij hebben om stikstof uit te stoten daar te koop aanbieden en bedrijven die ‘stikstofruimte’ nodig hebben, kunnen die daar afnemen.

Op die manier wil de provincie de vergunningverlening op gang houden, nadat de Raad van State twee jaar geleden een streep haalde door het Programma Aanpak Stikstof (Pas), de manier waarop de overheid toestemming gaf voor het starten of uitbreiden van bedrijven. De rechter oordeelde dat het programma in strijd was met de plicht om te voorkomen dat de natuur verslechtert door grote hoeveelheden stikstof, die in de Wet natuurbescherming staat.

Stikstofruimte boerderijen voor wegen

Het Brabants Dagblad onthulde een maand geleden dat de provincie Noord-Brabant boerderijen koopt met geld dat is bestemd voor natuurontwikkeling. De vrijgekomen stikstofruimte wordt vervolgens weer verkocht aan bedrijven die bijvoorbeeld een weg willen aanleggen of willen uitbreiden.

Eerder kwamen Brabantse gedeputeerden al in opspraak omdat zelfs in andere provincies boerderijen werden opgekocht om uitbreiding van Brabantse bedrijven mogelijk te maken. Dat bedrijven hun rechten om stikstof met elkaar verhandelen is prima, oordeelt Schouten, maar de provincie moet daar niet zelf aan meedoen.

Lees ook:

Door onduidelijkheid over vergunningen en regels, neemt de uitstoot van stikstof mogelijk juist toe

Natuurorganisaties proberen bij de rechter aan te tonen dat de stikstofregels nog steeds de natuur schaden en dus in strijd zijn met het Europees recht.

Waar staat Nederland, twee jaar na de stikstof-uitspraak? ‘Voor de natuur is er weinig veranderd’

Al twee jaar debatteert Nederland over stikstof. Tijdens de formatie moeten fundamentele oplossingen op tafel komen. Waarom is de crisis nog niet opgelost - en hoe moet het verder?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden