Dierenwelzijn

Minister Schouten moet misstanden bij fokken Franse bulldogs onderzoeken

Franse bulldog foto D&R Beeld TR BEELD
Franse bulldog foto D&RBeeld TR BEELD

Minister Schouten moet onderzoek doen naar misstanden bij het fokken van Franse bulldogs, oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Onno Havermans

De stichting Dierenrecht heeft volgens het CBb voldoende aangetoond dat de honden ademhalingsproblemen kunnen krijgen door te fokken met dieren met te korte snuiten en te dichte neuzen.

Over de gezondheid van honden met een te korte snuit bestaat al lange tijd discussie. In 2014 is het Besluit houders van dieren aangepast om het dierenwelzijn te verbeteren bij de bedrijfsmatige fokkerij van gezelschapsdieren.

Dier&Recht vroeg de minister van landbouw en natuur vijf jaar geleden op te treden tegen zestien fokkers die volgens de stichting dieren met schadelijke uiterlijke raskenmerken gebruiken. Schouten wees dat verzoek in 2018 af en verwierp een jaar later ook het bezwaar op haar beslissing. Volgens de minister verwees de stichting alleen naar algemene kenmerken en maakte ze onvoldoende duidelijk welke specifieke overtredingen de fokkers maken.

De rechters van het CBb oordelen in hun uitspraak van dinsdag echter dat foto’s van fokreuen en -teven op de websites van de fokkers laten zien dat deze honden te korte snuiten en te dichte neuzen hebben, zoals omschreven in een wetenschappelijke artikel uit 2017 van de universiteit van Cambridge. Die omschrijving is ook gebruikt voor een onderzoeksrapport van de Universiteit Utrecht, dat in maart 2019 is gepubliceerd op de website van de rijksoverheid.

Daarmee zijn criteria vastgesteld voor snuitlengte en neusopening en dus heeft de minister volgens het CBb voldoende aanknopingspunten voor onderzoek naar overtredingen bij het fokken. De minister moet binnen zes maanden een nieuw besluit nemen.

Lees ook:

‘Martelfokker’ mag zieke raskat niet meer fokken

Voor het eerst is een fokker van een ‘designerkat’ op de vingers getikt. Maar de NVWA spoort niet actief op.

‘Designkatten’? Het zijn geen mode-accessoires

Commentaar. Fokkers. 1 augustus 2019

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden