Minister Schouten geeft boeren wel hulp vanwege de droogte, maar geen geld

Koeien op een droog weiland in Friesland.  Beeld ANP
Koeien op een droog weiland in Friesland.Beeld ANP

Het geduld van de boeren werd op de proef gesteld, maar nu komt minister Schouten van landbouw alsnog met een handreiking: boeren mogen voor een langere periode mest uitrijden op hun land.

Bart Zuidervaart

Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de veerkracht van de agrariërs ‘in deze tijden van extreme droogte behoorlijk op de proef wordt gesteld. De uitzonderlijke weerssituatie heeft bij veel boerenbedrijven in Nederland tot zorgelijke situaties geleid’.

Het kabinet is bereid de getroffen boeren deels tegemoet te komen. Normaal mag tot eind augustus mest worden uitgereden, de minister verlengt die periode tot half september en in sommige gevallen tot het einde van die maand, afhankelijk van de ­ondergrond. Schouten: “Dat biedt soelaas. Boeren kunnen dan echt verantwoord hun mest nog uitrijden op het land.”

De boeren hebben lang op dit besluit moeten wachten. Schouten liet begin augustus al doorschemeren dat ze toestemming wilde geven, maar eerst moesten deskundigen eventuele ­milieuschade in kaart brengen. De minister ziet na dit onderzoek geen ­reden om af te zien van het plan.

Dreigend tekort

Schouten doet nog een toezegging: boeren mogen de komende tijd veevoer verbouwen zonder dat daarmee hun vergroeningssubsidies uit Brussel in gevaar komen. Door de extreme droogte dreigt een tekort aan voer voor de dieren. De minister heeft met eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) afgesproken dat boeren veevoer mogen blijven telen, ook als ze daardoor niet aan de vergroeningsregels van de Europese Unie voldoen. Agrariërs kunnen dan een beroep doen op ‘overmacht, gegeven de uitzonderlijke klimatologische situatie’, aldus Schouten.

De landbouwsector heeft de afgelopen weken grote druk op Schouten uitgeoefend om de boeren te helpen. Belangenorganisatie LTO verweet haar onzichtbaar te zijn. Bestuurslid Jakob Bartelds schreef op de site van LTO: ‘Bij een crisis als de droogte van deze zomer verwacht je van minister Carola Schouten meer dan 100 procent steun. We hebben haar niet gezien in het veld, de kas of de stal’.

Weersverzekering

Eerder deze week haalde voorzitter Marc Calon van de boerenorganisatie in het AD hard uit: “Het ministerie doet niks. Regels naleven is belangrijker dan het boerenbelang. De schade door de droogte loopt voor de ­Nederlandse boeren en tuinders ­inmiddels in de honderden miljoenen euro’s. Ik word er doodziek van dat de overheid niet ingrijpt.’’

Schouten zegt begrip te hebben voor de problematische situatie van de boeren. De afgelopen weken waren volgens haar nodig om de maatregelen voor te kunnen bereiden, in ­samenspraak met Brussel.

De minister zegt in haar brief ook dat ze niet met extra ­financiële steun komt, zoals in Duitsland gebeurt. Daar stelt de overheid een fonds van 340 miljoen euro beschikbaar voor door de droogte gedupeerde boeren. Schouten verwijst naar de weersverzekering die Nederlandse boeren kunnen afsluiten en waaraan de overheid meebetaalt.

Probleem is dat slechts een klein deel van de boeren zo’n verzekering heeft afgesloten.

Lees ook:

Rabobank over droogte: najaar wordt voor sommige boeren kritiek

Als dit najaar duidelijk wordt hoe slecht de oogst uitvalt, verwacht de Rabobank dat een groot aantal boeren (tijdelijk) met financiële problemen zal kampen. De bank belooft dat ze agrariërs waar nodig ‘enige lucht zal geven’.

De droogte wordt nijpend, dus Brussel schiet boeren te hulp

Ook uit Brussel kwam geen geld. Hittehulp bestaat er voornamelijk uit dat de EU-regelgeving voor agrarische bedrijven op milieugebied tijdelijk terzijde wordt geschoven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden