Dierenwelzijn

Minder vlees, de Nederlander wil het nu echt

Twee biefstukjes in de pan. Beeld Dijkstra bv
Twee biefstukjes in de pan.Beeld Dijkstra bv
Jelle Brandsma

Iedere dag vlees op tafel hoeft niet, vinden veel Nederlanders. Bij het Voedingscentrum bestond al langer de indruk dat mensen bewust proberen minder vlees te eten en nu is het onderzocht. Vier op de tien Nederlanders zeggen al een jaar lang minder vlees te eten. Een op de vijf heeft er weleens over nagedacht, maar nog geen actie ondernomen. Zorgen over dierenwelzijn en de negatieve invloed van vlees op het milieu, zijn de belangrijkste motieven. Bijna driekwart van de Nederlanders zegt maximaal vijf keer per week vlees te eten. Een derde eet hooguit drie dagen per week vlees.

“Voor het Voedingscentrum is het belangrijk om dit te weten”, zegt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag. “Als mensen neigen naar minder vlees, kunnen wij eventueel onze voorlichting daarop aanpassen. Het kan betekenen dat we meer tips geven over producten die kunnen dienen als vervanging van vlees.” Of ook de schijf van vijf verandert, weet Velema nog niet. “We nemen dit soort resultaten van onderzoek wel mee.”

Ondanks de goede voornemens stijgt de vleesconsumptie volgens de jongste cijfers. In 2019 at de Nederlander 77,8 kilo, een pond meer dan in het jaar daarvoor, becijferde de Wageningen Universiteit. “Over een verklaring kunnen we alleen maar speculeren”, zegt Velema. “Misschien eten mensen minder vaak vlees, maar wel grotere porties. Mogelijk speelt de horeca een rol. In 2019 was er nog geen corona en mogelijk eten mensen in restaurants meer vlees dan thuis. De porties in de horeca zijn groot. Toch is een andere houding tegenover het eten van vlees voor ons een belangrijk gegeven.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden