Stikstofuitstoot
Milieudefensie: ‘Duurzaam’ Unilever is helemaal niet duurzaam
Milieudefensie blijft grote bedrijven aanspreken op hun duurzame plannen. Nu meldt de klimaatorganisatie zich bij Unilever.
Ook woensdag is er weer een groot concern dat op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering te maken krijgt met bezoek, en kritische vragen, van Milieudefensie en een paar andere klimaatorganisaties. Dit keer is het de beurt aan Unilever, dat onder meer was- en schoonmaakmiddelen, soepen, sauzen, zeep, shampoo en ijs maakt.
Zo’n veertig activisten vertrokken dinsdag per bus vanuit Nederland naar het Unilever House in Londen, waar de aandeelhoudersvergadering (ava) van het concern wordt gehouden.
Milieudefensie loopt dit jaar zo’n twintig ava’s af en zal bij Unilever – net als eerder bij Ahold, ING, bouwer Bam en autofabrikant Stellantis – één en dezelfde vraag stellen, maar wel een paar keer: gaat de raad van bestuur ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030, conform het Klimaatakkoord van Parijs, met 45 procent verminderd zal zijn? Daarbij gaat het niet alleen om de uitstoot van het bedrijf zelf, maar ook om die van toeleveranciers en van klanten.
Dreigen met een rechtszaak
Volgens Milieudefensie is het antwoord op die vraag belangrijk. Niet alleen omdat bedrijven hun vervuiling moeten terugdringen, maar ook omdat dat antwoord juridische gevolgen zou kunnen hebben. “Antwoorden van bestuurders op een ava zijn bindend”, legt woordvoerder Winnie Oussoren telefonisch vanuit de bus uit. Beantwoorden de bestuurders de vraag met ja, dan zal Milieudefensie hen daaraan houden. Bam en Stellantis zeiden ja.
Zeggen ze niet duidelijk ja, zoals Ahold en ING, dan lopen de bedrijven een kans dat de milieuorganisatie een rechtszaak tegen hen aanspant om op die manier te bewerkstelligen dat zij zich aan het Klimaatakkoord houden, zegt Oussoren. Zo’n rechtszaak tegen Shell heeft Milieudefensie al gewonnen en de klimaatorganisatie heeft gedreigd ook andere grote bedrijven die veel vervuilen, voor de rechter te slepen. Dat laatste is overigens nog niet gebeurd.
De uitstoot van broeikasgassen van toeleveranciers en klanten is vaak veel groter dan die van een bedrijf zelf: bij Unilever bedraagt de eigen uitstoot volgens Milieudefensie maar 2 procent van het totaal. De rest zit bij producenten van allerlei grondstoffen, ingrediënten en halffabricaten die Unilever voor de productie van zijn artikelen nodig heeft en bij de klanten. Unilever hoort met het Zwitserse Nestlé, ’s werelds grootste fabrikant van voedingsmiddelen, tot de bedrijven die het meeste te verpakken hebben.
Palmolie in producten
Dat Milieudefensie ook bij Unilever aan de bel trekt, is wel opvallend. Het bedrijf heeft duurzaamheid naar eigen zeggen hoog in het vaandel staan. Voormalig topman Paul Polman geloofde heilig in het principe dat bedrijven schoon moeten werken en het goede moeten doen. Volgens hem hoefde dat niet ten koste te gaan van de winst. Onder Polmans opvolger Alan Jope zijn die uitgangspunten niet veranderd.
Volgens Milieudefensie heeft Unilever wel plannen om zijn eigen uitstoot tot netto nul te reduceren, maar zijn er geen goede plannen om de uitstoot van toeleveranciers en klanten te decimeren. Oussoren wijst er onder meer op dat Unilever nog altijd palmolie in zijn producten stopt.
Verpakkingsafval
Het bedrijf heeft als doel dat het vanaf medio 2023 geen palmolie wil gebruiken uit gebieden die zijn ontbost. Op zijn website meldt Unilever dat het leeuwendeel van zijn palmolie uit duurzaam beheerde bossen komt. Maar volgens Oussoren is het keurmerk dat Unilever daarvoor gebruikt ‘niet betrouwbaar.’
Op de ava zal Milieudefensie geen vragen stellen over de herkomst van de palmolie en over de manieren waarop Unilever de hoeveelheid verpakkingsafval, en dan vooral plastic, wil verminderen. Maar de Britse zusterclub Friends of the Earth zal dat wel doen, zegt Oussoren.
Lees ook:
Klimaatactivisten kapen aandeelhoudersvergadering ING: ‘Meneer Van Rijswijk, wat u doet is misdadig’
De aandeelhoudersvergadering van ING wordt maandag continu verstoord door klimaatactivisten. Milieudefensie herhaalt vragen aan de CEO van de bank, in voorbereiding voor een mogelijke nieuwe klimaatrechtszaak.