Milieuclubs naar rechter om verbod 'bijengif' af te dwingen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Natuur en Milieu en Greenpeace dagen het Ctgb, de Nederlandse toezichthouder op bestrijdingsmiddelen, voor de rechter. De toezichthouder stelt volgens hen de behandeling van een bezwaarschrift van de milieuorganisaties tegen de toelating van het omstreden landbouwgif Admire van Bayer telkens uit.

Joop Bouma

Natuur en Milieu en Greenpeace willen niet langer wachten. Ze stappen naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Bayer produceert imidacloprid, een veel verkocht bestrijdingsmiddel dat behoort tot de groep van neonicotinoïden. Gisteren kwam een studie naar buiten van Europese topwetenschappers die stellen dat neonicotinoïden ernstige - soms dodelijke - effecten hebben op insecten waarvoor het bestrijdingsmiddel niet bedoeld is. Het omstreden middel moet plaaginsecten tegengaan, die oogsten aantasten. Maar uit de studie blijkt dat neonicotinoïden ook andere insecten, zoals hommels, zweefvliegen en vlinders, doden.

Behandeling verzoek uitgesteld
Natuur en Milieu en Greenpeace vroegen ruim een jaar geleden aan de toezichthouder om de marktvergunning van het middel van Bayer opnieuw te beoordelen. Gisteren, op de dag dat de studie verscheen, meldde het Ctgb aan Natuur en Milieu en Greenpeace dat de behandeling van het verzoek wordt uitgesteld.

Het Ctgb schendt, aldus de organisaties, de regels voor het tijdig beslissen op bezwaar. "Wij willen niet langer uitstel omdat heel duidelijk is dat deze middelen erg schadelijk zijn voor waterorganismen, wilde bijen en vogels." De milieuclubs vragen de rechter een termijn te stellen waarbinnen het Ctgb moet ingaan op het bezwaar. De toezichthouder kon gisteren niet reageren op de klacht van de milieuclubs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden