Pesticiden
Milieuclub: Toezichthouder heeft kritiekloos gevaarlijk schimmelgif toegelaten
CTGB, de overheidsinstantie die gaat over toelating van bestrijdingsmiddelen op de Nederlandse markt, heeft een ‘zeer schadelijk’ schimmelmiddel voor golfbanen in strijd met de wet goedgekeurd. Dat zegt Pesticide Action Network (Pan) Nederland.
De milieuorganisatie heeft bezwaar aangetekend bij het CTGB. Volgens Pan heeft de toezichthouder ‘klakkeloos onbewezen beweringen’ van fabrikant Syngenta over de veiligheid van het middel overgenomen. Het CTGB heeft bij de toelating van het middel Ascernity verzuimd na te gaan of er veiliger alternatieven zijn, stelt Pan. Een van de werkzame stoffen zou hormoonverstorende eigenschappen hebben en voor mens en dier schadelijk kunnen zijn voor de voortplanting. Het CTGB is wettelijk verplicht bij risicostoffen te kijken naar alternatieven.
Het schimmelmiddel van Syngenta is eerder deze maand toegelaten voor gebruik op golfvelden. Met het gif kunnen enkele soorten schimmels op greens en tees van golfterreinen worden bestreden. De stof mag maar twee keer per jaar worden toegepast, maximaal drie liter per hectare.
In het bezwaarschrift zegt Pan Nederland dat het CTGB weliswaar een alternatief middel heeft aangestipt in het besluit om Ascernity toe te laten. “Maar die toets kan nauwelijks serieus worden genomen.” Volgens PAN worden niet-chemische alternatieven, zoals het gebruik van grassoorten die bestand zijn tegen schimmels en milieuvriendelijk zijn te beheren, niet genoemd. “Alleen chemische oplossingen worden besproken.”
Milieuvriendelijker alternatieven worden in de praktijk allang toegepast, zoals op golfbaan Ockenburgh bij Den Haag, stelt de organisatie. “Het CTGB had zich hierin moeten verdiepen. Op deze manier worden achterblijvers beloond die weigeren veilige methoden toe te passen.” De toelating van het middel moet wordt teruggedraaid, vindt Pan.
Het eenzijdig focussen op chemische bestrijdingsmiddelen leidt tot ‘een chemische tredmolen’ waarbij steeds zwaardere middelen moeten worden ingezet omdat organismen op den duur ongevoelig worden voor het gif, aldus het bezwaarschrift. Het CTGB wil niet inhoudelijk op de klacht van PAN Nederland ingaan, omdat de procedure loopt.
Bij de toelating van landbouwgif gaan commerciële belangen vaak voor de bescherming van mens en dier, zei de Tilburgse milieujuriste Anne de Vries, onlangs in Trouw. De Europese verordening voor deze middelen zorgt voor veel problemen, is haar ervaring. De verordening moet zowel de concurrentiepositie van de landbouw als de gezondheid van mens en milieu beschermen. Bij de huidige landbouwpraktijken zijn die twee nagenoeg onverenigbaar.
“Gezondheid en milieu lijken te vaak het onderspit te delven”, aldus De Vries. In 2013 onderzocht zij de beoordeling en toelating van imidacloprid, ook bekend als bijengif. In de praktijk pakt het toelatingsbeleid van organisaties als het CTGB uit in het voordeel van de industrie, aldus de milieujuriste. In een reactie daarop zei het CTGB dat de toelating voor bestrijdingsmiddelen vastligt in Europese regels. “Dat biedt een gelijk speelveld voor producenten en telers en gelijke veiligheidsnormen voor alle burgers.”
Lees ook:
Twijfels over instantie die beslist over landbouwgif
Bij de toelating van landbouwgif gaan commerciële belangen voor de bescherming van mens en dier, zegt milieujuriste Anne de Vries. De toelatingsregels voor pesticiden moeten beter.
Nederlands beleid rond gevaarlijke stoffen deugt niet
De manier waarop in Nederland met gevaarlijke stoffen wordt omgegaan is achterhaald, vindt een adviesraad.
Hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen nog volop gebruikt
Bestrijdingsmiddelen met hormoonverstorende eigenschappen worden in de Nederlandse landbouw nog volop gebruikt, blijkt uit verkoopcijfers.