'Mensen beseffen niet wat schaliegas is'

Niet alleen in Mexico voeren mensen actie tegen de winning van schaliegas. Beeld anp
Niet alleen in Mexico voeren mensen actie tegen de winning van schaliegas.Beeld anp

Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex wil voor 2016 op twintig plaatsen naar schaliegas boren. Door de recente liberalisering van de Mexicaanse oliemarkt zijn buitenlandse bedrijven erg geïnteresseerd. De Mexicanen zijn huiverig.

"De regering heeft noch de technologie noch de mensen om de multinationals de baas te kunnen", zegt veearts Waldo Carrillo. "De gewone mensen beseffen niet wat schaliegas is of wat de impact kan zijn bij extractie. We willen de mensen waarschuwen voor de risico's." Hij is één van de oprichters van milieuorganisatie Amigos del Río San Rodrigo die voor het behoud van het ecosysteem van de San Rodrigo-rivier strijdt. Dit jaar voert de organisatie een grote campagne over de gevaren van schaliegaswinning.

Risico op aardbevingen
Carrillo heeft een grote ranch in Piedras Negras, in de noordelijke deelstaat Coahuila. In die zone ligt de Cuenca de Burgos, een groot gasveld waar ook schaliegas te vinden is. Schaliegas is een aardgas dat in schalie, kleisteenachtige aardlagen, opgeslagen zit. Om het eruit te krijgen moet het gesteente eerst ondergronds gescheurd worden, het zogenaamde 'fraccen' of 'kraken'.

Bij het kraken van de grond worden water, zand en chemicaliën in de bodem gepompt. De techniek is wereldwijd aan een opmars bezig, maar is ook erg controversieel. Steeds meer studies duiden op de nadelen, zoals grondwatervervuiling en risico op aardbevingen.

Zware droogte
Het winnen van schaliegas is niet alleen risicovol, er is ook veel water voor nodig. In één van de gebieden waar Pemex wil gaan boren, is water schaars. De deelstaat Coahuila kreeg in 2010 te maken met extreme droogte. In 9 van de 28 waterlagen wordt meer water gewonnen dan dat er bij komt, zegt de Nationale Watercommissie.

Pemex, het staatsoliebedrijf, zegt dat het negatieve beeld dat mensen van schaliegas hebben te wijten is aan "beperkte of onjuist weergegeven informatie."

Vrees voor komst oliebedrijven
Door een grondwetswijziging vorige maand kunnen private bedrijven uit binnen- en buitenland in de Mexicaanse olie- en gasindustrie investeren. Daarmee komt een einde aan een decennialang monopolie voor Pemex. Meerdere buitenlandse bedrijven hebben al interesse getoond in de nieuwe bronnen.

De Mexicanen zelf zijn er niet gerust op. Ze hebben slechte ervaringen met zware vervuiling door staatsoliebedrijf Pemex en vrezen nog meer problemen. In de zuidelijke deelstaat Tabasco bijvoorbeeld stond olie- en gasbron Terra 123 sinds eind oktober wekenlang in brand. Pas op 21 december kreeg Pemex het lek onder controle. Volgens Hugo Ireta van de Ecologische Vereniging Santo Tomás heeft het gaslek onherstelbare schade toegebracht.

Strengere regels
Experts dringen daarom aan op meer en strengere regels voor oliewinning. "Een mooie kans voor de Mexicaanse overheid om een strengere regelgeving op te stellen die ook sancties tegen opportunistisch of nalatig gedrag mogelijk maakt", zegt José del Tronco van de Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen. Het opvoeren van de oliewinning vergt een betere preventie, zegt hij. De bedrijven moeten de kosten voor mens en milieu incalculeren in hun activiteiten. Het parlement buigt zich de komende maanden over aanvullende wetten en regels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden