Meer samenwerking, meer natuur

null Beeld anp
Beeld anp

De Nederlandse natuurorganisaties kunnen meer dan tien procent kosten besparen als zij efficiënter opereren en onderling beter samenwerken. Dit blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek van adviesbureau McKinsey dat in opdracht van deze clubs is uitgevoerd.

Hans Marijnissen

McKinsey rekent voor dat van de 400 miljoen euro die jaarlijks aan het beheer van natuur wordt uitgegeven, zo'n 40 tot 50 miljoen overblijft als de organisaties 'gestroomlijnd' worden. Dat vrijgekomen geld kan dan weer in meer of betere natuur worden gestoken. Een reorganisatie maakt de natuurorganisaties ook sterker om commerciële activiteiten te ontplooien en toenadering te zoeken tot moderne publieksorganisaties als de ANWB.

Fusie
De natuurorganisaties kondigden in september vorig jaar al aan een radicaal andere koers te gaan varen. Ze willen minder afhankelijk zijn van overheidssubsidies en hun eigen geld verdienen. Ze spraken zich uit voor een nauwere samenwerking.

Fusie is in dit verband een beladen woord, bleek toen ANWB-topman Guido van Woerkom in november in Trouw het samengaan van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Provinciale Landschappen voorstelde. Zo'n fusie zou honderden banen kosten. Zijn betoog werd door de partijen weggehoond.

Toch hebben de natuurorganisaties toen het stof was opgetrokken, adviesbureau McKinsey gevraagd uit te rekenen wat samenwerking in geld oplevert. Niet langer de opinies, maar de feiten zouden moeten spreken. De ANWB op haar beurt heeft bureau Berenschot laten onderzoeken welke mogelijkheden er voor de automobilistenclub zijn om in natuur en landschap te investeren. De ANWB wil een schakel zijn tussen haar leden en het aanbod van de natuur- en erfgoedorganisaties. Vooral de combinatie van de samenwerkende natuurorganisaties met de ANWB zou commercieel zeer aantrekkelijk zijn.

Commerciële exploitatie
In de discussie over de toekomst van het natuurbeheer en de nieuwe samenwerkingen is de positie van Staatsbosbeheer cruciaal, zeggen ingewijden. In het Regeerakkoord is opgenomen dat deze organisatie verder verzelfstandigd moet worden, zodat commerciële exploitatie van gebieden en het aantrekken van sponsors mogelijk worden. Pas dan kan Staatsbosbeheer een rol spelen in de plannen voor private samenwerking met andere organisaties.

Staatsbosbeheer heeft eerder aangegeven een soort National Trust naar Engels voorbeeld te willen worden, met leden. Natuurmonumenten is daar echter fel op tegen omdat ze Staatsbosbeheer dan als concurrent tegenover zich krijgt. Daarom is bij staatssecretaris Sharon Dijksma (natuur) de lobby gevoerd Staatsbosbeheer 'in de schoot van de overheid' te houden.

Dijksma twijfelt daarover. Staatsbosbeheer zou als zelfstandige organisatie namelijk eigen geld kunnen inbrengen en daardoor minder subsidie nodig hebben. Intussen roept de nieuwe directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel vandaag op een congres in Amersfoort plotseling zíjn organisatie uit tot dé National Trust van Nederland. Van samenwerking lijkt nog geen sprake.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden