Natuurmonumenten

Meer natuurgebieden toegankelijk voor rolstoelers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Natuurmonumenten maakt meer gebieden toegankelijk voor rolstoelers. Nu zijn er al 27 voor hen toegankelijk, daar komen er nog dertien bij.

Marleen ten Hoedt

De natuurgebieden krijgen aangepaste wandelroutes; de paden zijn verbreed en geëgaliseerd. Er zijn invalidentoiletten beschikbaar en de borden zijn verlaagd zodat rolstoelers ze kunnen lezen. Daarnaast zijn er tien rolstoelvriendelijke speelnatuurplekken ontwikkeld.

Eén van de inmiddels toegankelijke gebieden is het Grintenbosch nabij het Twentse Haaksbergen. Bewoners van een verzorgingstehuis in de buurt wilden de natuur in, maar werden daarin belemmerd omdat het bos niet toegankelijk was voor een rolstoel of rollator. De wijkraad besloot daarop in actie te komen en Natuurmonumenten schoot te hulp. Boswachters en buurtbewoners pasten vervolgens samen de paden aan, kinderen en vrijwilligers van Natuurmonumenten plaatsten insectenhotels en hebben dit jaar een bloemenweide ingezaaid. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten. Óók de vier miljoen Nederlanders voor wie het, door een beperking, niet vanzelfsprekend is om de natuur in de gaan.” De aanpassingen zijn mogelijk dankzij een gift van de Postcodeloterij.

Ieder(in), de belangenorganisatie van mensen met een beperking, is tevreden. Illya Soffer, directeur van Ieder(In) over het voornemen van Natuurmonumenten: “Toegankelijkheid is voor mensen met een beperking of chronische ziekte een voorwaarde om te kunnen meedoen in de maatschappij en ook je vrije tijd naar eigen keuze in te vullen.”

Lees ook:

Met struinstoel door het bos

Rul zand is geen probleem meer, en een hellinkje meer of minder ook niet. Takken dwars op het pad, een regenplas, met de nieuwe struinstoelen kunnen ‘groene rolstoelers’ voortaan alle kanten op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden