Reacties kabinetsplannen

LTO Nederland ontzet over ‘onrealistische’ stikstofplannen

null Beeld brechtje rood
Beeld brechtje rood

‘Onmogelijke Haagse dictaten’, zo omschrijft boerenorganisatie LTO de aangekondigde aanpak van het stikstofprobleem. De boeren richten al hun lobbykracht nu op de provincies.

Maarten van Gestel

De stikstofreductieplannen van minister Van der Wal komen ‘hard binnen’ bij boeren en tuinders, zegt LTO Nederland. De agrarische belangenorganisatie verzet zich sterk tegen de ’aangekondigde kaalslag van het platteland.’

Volgens de boeren zijn er vanuit de sector en samenleving al ‘breed gedragen’ en ‘realistische’ plannen gedaan voor stikstofvermindering. LTO Nederland wil druk uitoefen op de provinciale overheden om ‘stevig bij te sturen’ op de kabinetsaanpak.

De zwaarste gevolgen voor boeren zullen komen doordat de stikstofuitstoot in een groot aantal gebieden met 70 procent teruggedrongen moet worden. Dit betekent volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak onherroepelijk een ‘onrealistische kaalslag van het platteland, boeren en tuinders.’

LTO noemt het een goede zaak dat het regeerakkoord aanvankelijk relatief veel ruimte liet voor boeren, ondernemers en provincies, om zelf met oplossingen voor het stikstofprobleem te komen. Dat het kabinet nu zo’n harde aanpak presenteert, vindt LTO ‘tegen het regeerakkoord’ indruisen. Met de huidige aanpak van het kabinet mogen de provincies volgens de boerenorganisatie slechts nog wat ‘lijntjes inkleuren’ over de invulling van de stikstofreductieplannen.

Alle lobbykracht van LTO is nu gericht op die provinciebesturen. “Wij roepen provincies op tot bijsturing op deze onmogelijke Haagse dictaten”, schrijft LTO in een reactie. Net zoals eerder deze week zegt de boerenorganisatie ‘een streep’ te trekken, en zegt het te weigeren aan de huidige aanpak mee te gaan werken.

Partijleider Caroline van der Plas van oppositiepartij BoerBurgerBeweging zegt op Twitter zich ‘met hand en tand’ te zullen verzetten ‘tegen het wegjagen en wegvagen van onze boeren en tuinders.’ Zij beschuldigt het kabinet ervan ‘goedkope landbouwgrond’ van boeren op te willen kopen, om die vervolgens als ‘dure bouwgrond’ te kunnen verkopen. “Verschrikkelijk wat ze in Den Haag met onze boeren doen”, sluit ze haar bericht.

Boerenprotesten al aangekondigd op het Malieveld

Donderdagochtend, al voor de bekendmaking van de plannen, riep boerencollectief Agractie op tot een grootschalig protest tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem, op 22 juni in Den Haag. Voorman Bart Kemp verwacht dat veel boeren zich zullen aansluiten en waarschuwt voor verkeershinder, door tractoren op de weg. Bij de grootschalige boerenprotesten in juli parkeerden boeren enkele honderden tractoren op het Malieveld. Kemp raad mensen met een baan in Den Haag nu aan om op 22 juni thuis te werken of het OV te nemen.

Lees ook:

Landbouw moet ingrijpend veranderen als gevolg van de stikstofplannen van het kabinet

Rond kwetsbare natuurgebieden moet de stikstofuitstoot zeer fors teruggebracht worden. Ingrepen in de landbouw zijn onontkoombaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden