Klimaatimpact
Linkse partijen willen in meer steden een verbod op vleesreclame
Haarlem gaat als eerste stad ter wereld vleesreclames verbieden, vanwege de impact op het klimaat. In andere steden willen linkse partijen ook zo’n maatregel, blijkt uit een rondgang van Trouw.
In Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden willen linkse partijen vleesreclames in de publieke ruimte inperken. Eerder werd bekend dat de gemeente Haarlem reclames voor kiloknallers en plofkip gaat weren uit bushokjes, vanwege de schadelijke effecten van de bio-industrie op het klimaat. Het verbod is een gevolg van een GroenLinks-motie die vorig jaar werd aangenomen. Ook in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden bereiden linkse partijen soortgelijke stappen voor.
In Amsterdam gaat vicefractievoorzitter Imane Nadif van GroenLinks de wethouder duurzaamheid vragen naar de mogelijkheden voor een vleesreclameverbod in de hoofdstad. Eerder nam de Amsterdamse gemeenteraad al een motie aan voor een verbod op fossiele reclame; vorig jaar verdwenen reclames voor onder meer vliegreizen en benzineauto’s daadwerkelijk uit Amsterdamse metrostations. “We zouden het mooi vinden om het voorbeeld van Haarlem te volgen”, zegt Nadif. Stel dat uit een verkenning blijkt dat een verbod op vleesreclames in Amsterdam mogelijk is, ook juridisch gezien, dan zal GroenLinks hier een motie voor indienen, verzekert Nadif.
Utrecht en Den Haag volgen mogelijk
Ook in Utrecht heeft het besluit van Haarlem gevolgen. De Partij voor de Dieren diende er vorig jaar al een initiatiefvoorstel in over een verbod op fossiele reclames, dat werd aangenomen. “Vlees hebben we toen bewust laten liggen, omdat we het onderwerp wilden afkaderen”, zegt raadslid Maarten van Heuven van de PvdD. “Maar nu de bal is gaan rollen, pak ik die graag op.” Samen met GroenLinks stelt van Heuven deze week vragen aan het Utrechtse college over de mogelijkheid om vleesreclames te verbieden.
Robert Barker, fractievoorzitter voor de PvdD in Den Haag, gaat eveneens stappen zetten tegen vleesreclames in de stad, nadat in 2021 een motie werd aangenomen om fossiele reclames uit bus- en tramhokjes te weren. En in Leiden wil PvdD-raadslid Lianne Raat binnenkort ook een motie over vleesreclames indienen. Barker: “Het liefst wil ik dat een verbod op vleesreclame landelijk geregeld wordt, zodat het niet per stad hoeft. Zolang dit nog niet het geval is, hoop ik dat we iets vergelijkbaars als Haarlem kunnen bereiken.”
Uit rechtse hoek klinkt heftige kritiek op het besluit van Haarlem om vleesreclames uit de publieke ruimte te weren. De weblog De Dagelijkse Standaard stelt dat ‘de klimaatgekken helemaal zijn doorgedraaid’. Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) noemt het aanstaande verbod op vleesreclames een “onaanvaardbare aantasting van de vrijheid van ondernemerschap”. De oud-Forumpoliticus diende Kamervragen in over het vleesreclameverbod. Hij is van mening dat “het verbieden van reclames uit politiek geboren motieven welhaast dictatoriaal te noemen is”, en bestempelt het Haarlemse verbod als ‘klimaatgedram’.
‘Schadelijk voor longen van de aarde’
De linkse partijen die nu pleiten voor een vleesreclameverbod vrezen niet dat een verbod averechtse effecten zal hebben. “Het eten van vlees wordt niet verboden”, benadrukt Barker van de PvdD-fractie in Den Haag. “Dit gaat alleen over welk gedrag steden willen stimuleren in hun openbare ruimte.”
Barker vergelijkt het vleesreclameverbod met het eerdere verbod op reclames voor sigaretten, wat bij de invoering destijds ook voor ophef zorgde, maar wat het gros van de mensen nu normaal vindt. “We verbieden reclames voor roken omdat het schadelijk is voor de longen van mensen. De huidige uitstoot van broeikasgassen, waar de bio-industrie aanzienlijk aan bijdraagt, is minstens zo schadelijk voor de longen van de aarde.”
Lees ook:
Haarlem gaat als eerste stad ter wereld vleesreclames verbieden
Terwijl de vleesindustrie met haar campagne Nederland Vleesland vleeseters weer een goed gevoel wil geven, gaat de gemeente Haarlem reclames voor vlees juist verbieden vanwege de impact op het klimaat. Een wereldprimeur.