ReportageCovering Climate Now

Lilly (11): ‘Pas als alle ministers ter wereld luisteren, stop ik met staken’

Lilly (11) staakt iedere week een uur voor het klimaat bij het gemeentehuis van Zeist. Dit keer doet haar moeder mee.  Beeld Werry Crone
Lilly (11) staakt iedere week een uur voor het klimaat bij het gemeentehuis van Zeist. Dit keer doet haar moeder mee.Beeld Werry Crone

De 11-jarige Lilly slaat wekelijks een uur school over: ze staakt dan voor het klimaat. Ze heeft fans, maar haar gezin krijgt ook haatdragende reacties. Maar spijbelen kun je dit niet noemen, zegt ze, want ‘spijbelen is voor de lol.’

Frank Straver

“Harry Potter, wat-wat-wat?” Lilly springt op van het betonnen bankje, feitelijk de rand van een plantenbak, voor het gemeentehuis in Zeist. Op zwarte regenlaarzen sprint ze naar haar moeder Eleanor (52). Die had het over de film. Hier op de hoek zit (film)theater Figi, waar Forum-leider Thierry Baudet zijn uil van Minerva liet uitvliegen. Uilen, daar houdt Lilly van. Ook van beren. Zelf heeft ze twee windhonden, Poppy en Olea, die zijn gered van een Ierse racebaan. “Draken zijn mijn lievelingsdieren.”

Lilly gaat weer zitten, op haar blauw-paarse kleedje. Ze is hier om te schoolstaken tenslotte. Een serieuze aangelegenheid. Stop de opwarming en zorg voor de aarde, klinkt haar oproep. Iedere vrijdagochtend een uurtje. Net als bij het beroemde Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg. “Zij is goed.” Ze ontmoetten elkaar, Lilly en Greta. Nu houden ze contact, op Twitter. Vorige week wonnen ze samen een ‘groen lintje’. Het is de zoveelste prijs voor Lilly, die als enige Nederlandse scholier consequent wekelijks staakt. Het woord spijbelen wil Lilly niet horen. “Spijbelen is voor de lol.”

53 weken staken

Haar kleurrijke protestbord ziet er nog fris uit. Het is vrij nieuw, verklaart moeder Eleanor. Het eerste bord raakte kwijt in de trein. Jammer. Maar het was een oudje, want het klimaatmeisje begon 53 weken geleden met staken. Daarvoor, als negenjarige al, was ze vooral van het plastic rapen. Ook dat registreerde moeder online.

Een man in een tenue van spijkerstof arriveert. Lilly vliegt hem in de armen. Het is Gio Vogelaar (64) uit Utrecht. Hij komt meestaken. Het is vandaag zijn zevenentwintigste keer. Toen hij berichten las over Lilly sloot hij zich bij haar aan. “Niet elke week, soms moet ik werken.” Ze kenden elkaar toen niet. Nu zijn het vrienden.

Moeder Eleanor haalt haar rode mobieltje tevoorschijn. Ze wil even wat laten zien. Ze heeft foto’s van alle leuke ontmoetingen dankzij het staken. GroenLinks-leider Jesse Klaver kwam langs. De Zeister burgemeester Koos Janssen (CDA) betuigt vaak steun. “Koos steunt ons, net als Lilly’s school.” Een hoogtepunt voor de familie, die in Huis ter Heide woont, was de ontmoeting met de beroemde natuurbeschermer en apenkenner Jane Goodall. Een Grieks tv-station filmde in Zeist. Er is fanmail uit Tibet, Siberië, noem maar op.

Blokkeren en negeren

Veel narigheid geeft de staking ook. Digitaal komt allerlei bagger binnen. Het Engelse accent (Eleanor is Britse) van Lilly wordt bespot. Het is kindermisbruik, posten sommigen. “Mensen sturen: jullie zijn erger dan de nazi’s”, zegt Eleanor. Nadat Jesse Klaver Lilly omhelsde volgden er berichtjes, dat hij pedofiel was. Onder goedbedoelde klimaatfilmpjes zetten onbekenden porno online. Ze blokkeert en negeert het, schermt Lilly er zo goed mogelijk voor af. Die zit op haar bankje vrolijk te praten over Poolse meren, elanden, tekeningen maken, haar schooldocent die als avonturier door bossen trekt. “Natuur heeft mooie dingetjes die mensen niet kunnen maken.” Haar bril omlijst pretoogjes.

Er komt nog iemand aanlopen, dit keer een onbekende. De vrouw draagt haar grijzige haar in een speelse vlecht. Het is Yvette Tasma (44). Ze is uit Spijkenisse gekomen om mee te staken. Dichterbij vond ze geen klimaatstaker. Ze mailde Lilly dat ze zou komen en nu zitten ze te kletsen. “Ik hou ook van draken”, glimlacht Tasma. Ze maakte haar eigen protestbord van twee uitgeprinte A4tjes. “It is time to change.”

De bellen van het gemeentehuis klingelen. Het is bijna tien uur, tijd om naar school te gaan. De spullen gaan, hop hop, in de tas. Volgende week weer. Hoe lang nog? “Tot alle ministers van de wereld luisteren”, zegt Lilly. Ze zou best bij de VN-klimaattop in New York willen zijn, op 23 september. Maar ze is druk. Ze gaat ook al naar Londen, voor een antiplasticbetoging.

Hoeveel CO2 kostte deze reportage?

Vervoermiddel: hardloopschoenen (auteur), auto (fotograaf), auto (Lilly's familie), auto (Yvette Tasma), fiets (Gio Vogelaar).

Afgelegde afstand: 20 km (auteur), 27 km (fotograaf), 10 km (Lilly's familie), 172 km (Yvette Tasma), 20 km (Gio Vogelaar).

CO2-uitstoot: 0 (auteur), 5751 gram (fotograaf), 2320 gram (Lilly's familie), 36636 gram (Yvette Tasma), 0 (Gio Vogelaar).

Totale CO2-uitstoot: 44707 gram (dat is ongeveer de hoeveelheid CO2 die 4 bomen in een jaar opnemen)

Trouw doet in de aanloop naar de VN-klimaattop op 23 september in New York mee aan het internationale media-initiatief Covering Climate Now. De komende zeven dagen besteden 250 media extra aandacht aan de gevolgen van klimaatverandering.

Lees ook:

Dingeman Burgers is een van de weinige ‘koolstofboeren’ in Nederland

Om zich te wapenen tegen extreme regenval bedekt aardappelteler Dingeman Burgers zijn akkers een deel van het jaar met planten. Zo gaat hij ook de oorzaak van het probleem te lijf.

Niet het bastkevertje, maar het klimaat nekt de fijnspar

In de Drentse bossen knaagt een kevertje massaal naaldbomen dood. Normaal gesproken kunnen de sparren er prima tegen, maar door de droogte van de afgelopen jaren zijn ze zo verzwakt dat ze zich niet meer verweren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden