'Liever geld in echt schone energie, dan in biomassacentrale Delta'

null Beeld epa
Beeld epa

Greenpeace, Milieudefensie en het milieu-advocatenkantoor ClientEarth hebben bezwaar aangetekend tegen de mogelijke biomassacentrale van Delta. Het Zeeuwse energiebedrijf wil zijn kolencentrale in Borssele ombouwen tot een biomassacentrale en zou daarvoor een miljard euro subsidie nodig hebben.

Redactie internet

Volgens de milieuorganisaties kan Delta onvoldoende aantonen dat de anderhalf miljoen ton hout die Delta jaarlijks nodig heeft, duurzaam is geproduceerd en daadwerkelijk tot minder uitstoot van CO2 leidt.

Greenpeace ziet liever dat het geld wordt gestoken in 'echte schone energie zoals windparken op zee'. Biomassa wordt niet automatisch als schone energie gezien door Greenpeace. "Er zijn enorme hoeveelheden hout nodig", vertelt Willem Wiskerke, campagneleider bio-energie van Greenpeace. "Dat hout moet vooral direct uit bossen worden gehaald en dat is gevaarlijk. Hier bestaan nog geen goede duurzaamheidscriteria voor."

Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan die op. Bij de verbranding van hout komt deze CO2 weer vrij. Wiskerke: "Door hout uit bossen te halen voor biomassa, vermindert de koolstofopslag, want er zijn minder bomen, terwijl er meer CO2 wordt uitgestoten. Pas over pakweg een jaar of 30 weten we of er CO2 winst is behaald. Er zit een tijdvertraging tussen, omdat de groei van bomen tijd kost."

Hij vervolgt: "Daar hebben we nu niets aan. We moeten nú duurzame energie opwekken om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat doe je niet door de koolstofopslag in bossen te verminderen." Volgens Wiskerke zou het proces andersom moeten worden aangepakt. "We zouden nu bomen moeten planten, die dan over twintig jaar gebruikt kunnen worden als biomassa."

Kolencentrale moet dicht
"In het oorspronkelijke scenario zou de kolencentrale in 2015 sluiten. Dat was goed nieuws", zegt Wiskerke. "Delta wil de kolencentrale ombouwen naar een biomassacentrale, om zo de centrale open te kunnen houden. Dat is voor ons geen goede reden."

Greenpeace ziet liever dat bestaande gascentrales weer in gebruik worden genomen. Wiskerke: "Die liggen nu stil, omdat we een overschot aan stroom hebben in Nederland. Ze kunnen de concurrentie met kolencentrales niet aan."

Volgens Wiskerke zijn gascentrales niet vervuilender dan biomassacentrales. Wiskerke: "Waarom zou je een miljard uitgeven om een kolencentrale om te bouwen, als er ook gascentrales zijn? Gascentrales zijn heel efficiënt, ze hebben een energierendement van 60 procent, terwijl biomassacentrales maar een rendement van 35 procent hebben. Zo'n gascentrale stoot net zoveel CO2 uit als een biomassacentrale die compleet op duurzaam hout draait."

Duurzaam hout is hout dat eerder voor iets anders is gebruikt, bijvoorbeeld houtafval, zaagsel en sloophout. Volgens Greenpeace, Milieudefensie en ClientEarth wordt geschat dat uiteindelijk 70 procent van alle biomassa in de EU zal bestaan uit 'maagdelijk' hout, geen duurzaam hout.

900 miljoen euro subsidie
Om de kolencentrale om te kunnen bouwen tot een biomassacentrale, heeft Delta voor een periode van tien jaar zo'n 900 euro subsidie nodig. Daarvoor zou het bedrijf een beroep willen doen op de SDE+ regeling, die donderdag werd opengesteld.

Deze subsidieregeling stimuleert de productie van duurzame energie. De SDE+ geeft voorrang aan de goedkoopste duurzame energieprojecten. In totaal is er zo'n drie miljard euro beschikbaar voor duurzame energieprojecten.

Meerdere tegenstanders
De Volkskrant schrijft dat meerdere partijen hebben aangegeven niet blij te zijn met het voornemen van Delta. Zo vreest onder meer energiebedrijf Eneco dat er weinig geld overblijft voor windparken op zee.

"De subsidieregeling SDE+ moet worden veranderd zodat deze niet kan worden leeggeroofd voor een oplossing die een duurzame economie niet dichterbij brengt", zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) tegen de Volkskrant.

GroenLinks vindt dat op deze manier oude centrales in de lucht worden gehouden en dus de daadwerkelijke vergroening niet van de grond komt. Want, is het argument, de centrales houden op met biomassa verbranden zodra de subsidie stopt - terwijl windmolens ook daarna blijven draaien.

UPDATE 10 april 2013
Delta heeft geen subsidie voor het ombouwen van zijn kolencentrale in Borssele tot biomassacentrale aangevraagd op grond van de pot voor duurzame energie (de SDE+). Dit verklaarde een woordvoerder van het energiebedrijf dinsdag in reactie op het bericht in de Volkskrant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden