Leve kliekjes, weg met het taboe op de doggybag
Of mensen thuis netjes hun bord leegeten zal per huishouden verschillen, maar in restaurants blijkt dit nogal een opgave.
Acht op de tien Nederlanders laat daar weleens eten staan, en mede daardoor wordt in de horeca voor en achter de schermen jaarlijks 55.000 ton voedsel weggegooid. Dat staat gelijk aan zo’n 83 miljoen borden.
Maar er is goed nieuws: steeds meer mensen vragen de restjes van het diner buiten de deur mee naar huis in een zogeheten doggybag. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Het zijn er nog niet heel veel – ruim twee derde van de 832 respondenten geeft aan nooit eten mee naar huis te nemen – maar al wel meer dan drie jaar geleden, toen nog driekwart van de mensen hun restjes in het restaurant achterlieten.
Natuur & Milieu grijpt het onderzoek aan om het gebruik van de doggybag nog meer te stimuleren. “Mensen vinden het gênant om een doggybag te vragen, het zit niet in onze cultuur”, denkt Dorien Ackerman, directeur marketing van Natuur & Milieu. Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat gêne een van de oorzaken is. Ook bedenken restaurantbezoekers simpelweg niet dat de optie bestaat of ze weten niet dat het kan.
Om daar verandering in te brengen roept Natuur & Milieu vandaag uit tot de Dag van de Doggybag. “We roepen mensen op massaal een doggybag te vragen en de reactie van restaurantpersoneel en tafelgenoten te delen op sociale media. Zo hopen we het taboe op de doggybag te doorbreken en aandacht te vragen voor voedselverspilling”, zegt Ackerman. “Ook zouden restaurants duidelijk aan kunnen geven dat de doggybag een optie is, bijvoorbeeld met een sticker op het raam of in het menu.”
Lees ook:
Restaurants in Den Bosch gaan voedselverspilling te lijf door afgeprijsde maaltijden thuis te bezorgen
Via de app 'Afgeprijsd' kon je al producten uit de supermarkt kopen die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Nu breidt de dienst zich uit en kun je ook maaltijden bestellen. Te beginnen in Den Bosch.