Rode lijst

Lelystad moet kiekendief beschermen en moet bouwplannen aanpassen

blauwe kiekendief man op een tak Beeld
blauwe kiekendief man op een tak

De gemeente Lelystad is door de provincie Flevoland op de vingers getikt. Lelystad moet bouwplannen aanpassen om de blauwe kiekendief terug te krijgen.

Marleen ten Hoedt

De gemeente moet een foerageergebied aanleggen om de zeldzame roofvogel terug te krijgen. In 2012 broedde nog een laatste paartje in de Oostvaardersplassen.

Lelystad wilde een nieuwe woonwijk bouwen, Warande, op een plek die bekend staat als potentieel voedselgebied voor roofvogels. De stad was, zonder vergunning, al begonnen met de voorbereiding van de huizenbouw. Er staan inmiddels ook al wat woningen maar de Vogelbescherming tekende bezwaar aan. De provincie geeft hier nu gehoor aan. Volgens de Vogelbescherming had de bouw van de Warande niet van start mogen gaan zonder een vervangend leefgebied voor de kiekendieven.

De gemeente krijgt nu zestien weken de tijd om een vergunning te regelen. Mocht de gemeente zich hier niet aan houden dan volgt een dwangsom die kan oplopen tot een half miljoen euro.

Lelystad heeft al een ander stuk grond op het oog, zegt woordvoerster Bezemer. “We zijn er mee bezig, de laatste onderzoeken lopen nu nog.” Een eerdere poging om grond aan te kopen mislukte, zegt zij.

De blauwe kiekendief staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels en moet dus beschermd worden. Een voorwaarde om de blauwe kiekendief weer terug te laten keren in Flevoland is voldoende gebied om voedsel te vinden, dichtbij de Oostvaardersplassen.

Woordvoerder Mark Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland: “De blauwe kiekendief heeft jachtgebied nodig. Nu staan daar huizen zonder dat een alternatief gebied voor deze roofvogels werd aangelegd.”

Lees ook:

Unieke kiekendief broedt in Gronings graan

Voor het eerst heeft er in Nederland een steppekiekendief gebroed. Vogelonderzoeker Ben Koks is in extase. ‘Dit laat zien dat bescherming van vogels op akkers steeds belangrijker wordt.’

Vermist: kiekendief Dirk

Grauwe kiekendief Dirk is zoek. Hij draagt een zender met waardevolle data. Vogelbeschermer Ben Koks probeert Dirk op te sporen. ‘Ik heb hem zien rouwen toen zijn nest was leeggehaald.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden