ReportageAfval rapen
Lekker ploggen voor een schone stad
Nog tijd over zaterdag? Ga ploggen: afval rapen en hardlopen tegelijk. Goed voor de conditie en het ruimt op.
De eerste nationale plogdag is een feit. Rennend door twaalf Nederlandse steden, van Maastricht tot Den Haag, rapen zo’n tweehonderd vrijwilligers vandaag zwerfvuil op. Want dat is wat ploggen is: hardlopen en afval rapen tegelijk. Wereld Natuur Fonds en de winkels van outdoorspecialist Bever willen er een jaarlijkse traditie van maken. Stiekem hopen ze zelfs dat ploggen bij het joggen het nieuwe normaal wordt. Gewoon op je hardlooprondje ook vuil verzamelen. In het centrum van Leiden doet coördinator van Bever Events, Wim van der Stok (39) vast een testrondje.
Van der Stok doet voor aanvang nog wat rek- en strekoefeningen. “Normaal duurt mijn warming-up wel wat langer hoor”, zegt hij. Maar daar schiet hij al uit de startblokken. In rap tempo jogt hij door het centrum van Leiden. Rechts draagt hij een handschoen, in zijn linkerhand klemt hij een papieren tasje vast waar het afval in gaat dat hij onderweg tegenkomt. Met zijn ogen strak op de grond gericht speurt hij de Breestraat af. Voortdurend bukt hij zich, hier een sigarettenpeuk, daar een wattenstaafje en o, daar ligt een lollystokje.
Best wel zwaar
In nog geen twintig minuten zit zijn tas vol. Sinds twee jaar rent hij elke twee weken een rondje om te ploggen. “Vaak langs de waterkant, daar wordt niet zo goed schoongemaakt.” In het centrum ligt voornamelijk klein afval, net buiten het centrum vind je groter afval, zegt de plogger. Vandaag rent Marieke Hoogenboom (21) ook mee. Sinds een paar maanden is ze enthousiast aan het ploggen. “Het is echt wel een work-out. Doordat je continu bukt en door je knieën gaat, is het best wel zwaar”, vindt Hoogenboom.
Langs de grachten duiken Van der Stok en Hoogenboom het gras langs het water in. Nu begint het echte werk: lege halveliterblikjes, plastic zakjes en een AA-flesje verdwijnen in de papieren tasjes. Tijdens het hardlopen scant Van der Stok de omgeving. “Als ik iets zie glinsteren denk ik al, dat is plastic.” Zelfs als hij een stuk gaat hardlopen zonder dat hij van plan is te ploggen kan hij het soms niet laten: “Had ik maar een tasje meegenomen denk ik dan. Ik pak dan alsnog onderweg wat grote stukken plastic op en gooi het in de prullenbak.”
Zweden
Als echt buitenmens werd Van der Stok hierdoor geïnspireerd: “Als ik ging hardlopen ergerde ik me mateloos aan afval. Ik zag vaak grote stukken plastic liggen. Op een gegeven moment dacht ik: laat ik het combineren.”
Ploggen is een trend die kwam overwaaien uit Zweden en is een samenvoeging van joggen en Zweeds voor oprapen, plocka upp. Van der Stok vindt schone straten belangrijk en vindt dat meer mensen mee kunnen helpen. “Het gaat wel om onze stad en nog groter dan dat, om onze planeet, die moeten we schoon zien te houden. Door klein te beginnen, maken we al een eerste stap.”
Lees ook:
Hoe de Zwerfinator en het Peukenmeisje zwerfafval aanpakken
Peuken, flesjes, blikjes: Zwerfinator Dirk Groot en Peukenmeisje Bernadette Hakken rapen ze op, al helpt dat weinig. Voorkomen van zwerfafval is hun eigenlijke doel.
Peuken, confetti, snoepwikkels: deze app maakt de wereld schoner
Litterati, een Amerikaanse app voor rapers van zwerfafval, is mede door Nederlandse vrijwilligers groot geworden. Het gebruik van de app kan beleid bijsturen. Zo gaat een Nederlandse fabrikant snoepjes milieuvriendelijker verpakken.