Biodiversiteit

Leidenaren zetten zeldzame beestjes in om plan voor fietssnelweg te blokkeren

Het genaveld tonnetje Beeld wikimedia commons
Het genaveld tonnetjeBeeld wikimedia commons

Het genaveld tonnetje, de reigersbekrandwants en de dwarsbandkakkerlak, het zegt de meeste mensen waarschijnlijk niets. Toch hebben ze er samen voor gezorgd dat plannen voor de aanleg van een fietspad door de Leidse stadsnatuur niet doorgaan.

Proxy_Sabien Proxy_Froger

Bewonersinitiatief ‘Expeditie Leiden’ zag een fietssnelweg door het groen in hun buurt niet zitten en schakelde de hulp in van Taxon Foundation. Deze organisatie stimuleert mensen om de biodiversiteit in hun directe omgeving te onderzoeken. De buurtbewoners troffen met hulp van de experts vele zeldzame weekdieren en insecten aan, waaronder dus de slakkensoort genaveld tonnetje, de reigerbekrandwants en de dwarsbandkakkerlak .

Gewapend met deze kennis wisten ze de gemeenteraad te overtuigen om het fietspad elders te leggen.

Het is de eerste keer dat Taxon Foundation met een dergelijk buurtinitiatief samenwerkt. Evolutiebioloog Menno Schilthuizen en oprichter van de stichting, hoopt dat dit succes anderen stimuleert om zicht te verdiepen in de lokale natuur. “De echte biodiversiteit speelt zich af buiten het zicht van bewoners, er zijn experts nodig om die duizenden soorten te zien. Als buurtbewoners eenmaal weten wat er leeft, krijgt de natuur een hele andere betekenis.”

Bevindingen zoals in Leiden maken volgens Schilthuizen het bezwaar tegen plannen, zoals een fietssnelweg, ook veel beter onderbouwd. “Je kan er je voordeel mee doen, dat is gebleken. Er zijn veel meer plekken zoals deze, dus we hopen dat meer mensen ons zullen benaderen met een vergelijkbaar initiatief.”

Lees ook:

Met inwoners op zoek naar wat bloeit, kruipt, vliegt en zwemt in een Amsterdamse natuurtuin

Amsterdam is oorverdovend en onrustig als altijd. Trams tingelen, automobilisten toeteren ongeduldig, scooters scheuren en een gettoblaster staat op standje gehoorschade. Insectenkenner Menno Schilthuizen licht verschillende urban jungles in Amsterdam door.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden