Kort geding

Landbouwministerie gaat samen met boerenstichtingen stikstofberekeningen napluizen

Geesje Rotgers (AgriFacts) en advocaat  Marjan Peters voor aanvang van het kort geding over de veevoermaatregelen waarmee het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de stikstofuitstoot terug wil dringen.  Beeld ANP
Geesje Rotgers (AgriFacts) en advocaat Marjan Peters voor aanvang van het kort geding over de veevoermaatregelen waarmee het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de stikstofuitstoot terug wil dringen.Beeld ANP

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de stichtingen Stikstofclaim en AgriFacts (STAF) gaan om de tafel.

Redactie

Ze gaan samen de berekeningen doorlopen die ten grondslag liggen aan de nieuwe regelgeving die boeren voorschrijft hoe hoog het eiwitgehalte in krachtvoer voor koeien mag zijn. Dat hebben partijen donderdag afgesproken tijdens een kort geding dat de stichtingen hadden aangespannen, om inzage te krijgen in alle stukken die het ministerie voor de berekeningen heeft gebruikt.

Tijdens de zitting in de rechtbank Den Haag voerde het ministerie aan dat het niet over meer stukken beschikt dan al aan de stichtingen was verstrekt. De stichtingen menen echter dat zij op basis van die documenten de berekeningen niet kunnen controleren.

Op aandringen van de rechter gingen partijen daarom op de gang in gesprek of het mogelijk was de berekening gezamenlijk na te lopen. Na een schorsing lieten de partijen weten dat hiervoor op zo kort mogelijke termijn een gesprek gepland wordt. De vordering tot het verstrekken van alle documenten trokken de stichtingen daarop in.

De planning is dat de nieuwe regels per 1 september ingaan. Doel hiervan is het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden