Landbouwgrond wereldwijd sterk gedegradeerd
Een kwart van alle landbouwgrond ter wereld is sterk gedegradeerd. Er moeten maatregelen komen om deze trend te stoppen, om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN) vandaag in het eerste rapport ooit over de beoordeling van landbouwgrond wereldwijd.
De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN schat dat boeren in 2050 70 procent meer voedsel moeten produceren dan ze nu doen, om te voldoen aan de behoefte van een 9 miljard mensen tellende wereldbevolking. Maar de meeste grond geschikt voor landbouw is al in gebruik. En wel op een manier waardoor de productiviteit afneemt, door erosie en waterverspilling. Volgens de FAO moeten boerenbedrijven op duurzame wijze en op bestaande landbouwgrond meer produceren, bijvoorbeeld door middel van betere irrigatie, internationale samenwerking en door te investeren in nieuwe technieken.
het rapport is verschenen op de eerste dag van de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban. Afgevaardigden uit 192 landen proberen afspraken te maken over een opvolger van het Kyoto-protocol over het terugdringen van broeikasgassen, dat eind volgend jaar afloopt.
Uit het rapport blijkt dat klimaatverandering samen met slechte landbouwtechnieken ertoe heeft geleid dat een kwart van de landbouwgrond sterk gedegradeerd is. Verder is 8 procent gemiddeld gedegradeerd en 36 procent stabiel of lichtelijk gedegradeerd. Eentiende van de grond wordt juist vruchtbaarder.
De FAO noemt West-Europa als een risicovolle regio. Zeer intensieve landbouw heeft geleid tot vervuiling van de grond en een verlies aan biodiversiteit. Landbouwgrond op hoogland, zoals in de Himalaya, de Andes en Zuid-Afrika, lijdt onder erosie en overstromingen. Water wordt steeds schaarser over de hele wereld. Grondwater raakt vervuild en zoet water wordt zouter.