Weblog

Lamppanelen aan de muur recyclen het huiskamerlicht

De professoren Olle Inganäs (rechts) en Shimelis Admassie uit Linköping met hun dunne-film zonnecellen. Beeld Stefan Jerrevång/Linköping University
De professoren Olle Inganäs (rechts) en Shimelis Admassie uit Linköping met hun dunne-film zonnecellen.Beeld Stefan Jerrevång/Linköping University

Dunne 'zonnepanelen' worden zo goedkoop dat ze als behang aan de muur het strooilicht van lampen kunnen omzetten in stroom. Daarmee kan duurzame energie worden hergebruikt als duurzame energie. Wat is er duurzamer dan dat?

Vincent Dekker

De vorige keer schreef ik over de snelle vorderingen bij zonnecellen van perovskiet. Een van de voordelen daarvan is dat de cellen heel dun kunnen worden en als verf op een plastic folie gespoten kunnen worden. Dat opent een wereld aan nieuwe toepassingen.

De zogeheten dunne-film zonnecellen bestaan al flink wat jaren. Maar hun rendement per vierkante meter lag tot nu toe lager dan van traditionele zonnepanelen. Als je maar een beperkte ruimte op je dak hebt, kom je dus toch al snel op standaard panelen uit. Met de hogere rendementen van met name perovskiet komt dunne-film echter weer volop in beeld, terwijl dankzij zeer lage productiekosten ook met een iets lager rendement genoegen kan worden genomen.

In kleding
Zo hebben onderzoekers aan de Virginia Tech universiteit nu zonnecellen ontwikkeld die bij lage temperaturen op rollen plastic kunnen worden geprint. Onderzoeksleider Shashank Priya denkt dat zijn zonnecellen straks goedkoop genoeg zullen zijn om verwerkt te worden in onder meer kleding, en dat een rolletje zonnecellen tot de standaarduitrusting van soldaten gaat horen.

Als behang
Een voordeel van zijn zonnecellen is volgens Priya dat het licht van allerlei golflengtes omzet in energie. Zijn zonnecellen kunnen straks zowel op de lamellen van zonwering verschijnen, alsook als behang in een kamer. Daar wordt dan een deel van het licht van bijvoorbeeld led-lampen, uiteraard gevoed met zonnestroom..., weer omgezet in energie.

Zweden en Nederland
Eerder dit jaar kwamen ook onderzoekers van de universiteit van Linköping in Zweden en de Chinese Academy of Sciences al met een doorbraak die dunne-film zonnecellen een stuk goedkoper kan maken. Aangezien ook Solliance in Eindhoven daar met diverse buitenlandse partners druk mee bezig is, kun je echt spreken van een internationale wedloop.

De tijd dat je tablet of smartphone zijn stroom krijgt van zonnecellen op zijn achterkant, een oude wensdroom van velen, lijkt toch niet meer ver weg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden