Verhuizing

Laatste das in Roermond is uitgegraven om plaats te maken voor woningbouw

Dassen Beeld Koos Dijksterhuis
DassenBeeld Koos Dijksterhuis
Redactie/ANP

De provincie Limburg heeft zaterdagochtend een das gevangen uit een dassenburcht aan de Hambeek in Roermond. Eerder heeft de provincie op die plek ook al een das gevangen. Beide roofdieren worden in de loop van zaterdag naar een nieuwe burcht in Vlodrop gebracht, niet ver van de Duitse grens.

De dassen zijn weggehaald uit hun vertrouwde burcht onder de televisietoren in Roermond om daar woningbouw mogelijk te maken. Een aantal natuurorganisaties is woedend, omdat de dassen uitgerekend in de paartijd zijn gevangen. De provincie verleende daar een ontheffing voor.

De das is een beschermde diersoort. Volgens een medewerker van de dierenopvang in het Belgische Opglabbeek, waar beide dieren tijdelijk worden opgevangen, verkeren de dassen in goede gezondheid. Het zaterdag gevangen vrouwtje is volgens hem niet drachtig.

Statenlid Pascale Plusquin van de Limburgse fractie van de Partij voor de Dieren nam de situatie na het vangen van de das in Roermond in ogenschouw. Ze zei het ‘diep treurig’ te vinden dat de provincie ontheffing heeft verleend voor het vangen en verhuizen van de dassen. Een medewerker van IVN Roermond, die ook ter plaatse kwam kijken, had geen goed woord over voor de handelswijze van de provincie. Hij vreest dat de dassen zodra ze naar Vlodrop zijn verplaatst, in gevecht raken met de dassen die daar al wonen.

Lees ook:

Een groep honden los in het bos is voor de natuur ‘niet oké’

Grote groepen honden zijn niet meer welkom in het Goois Natuurreservaat. Tot schrik van de uitlaatservices.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden