null Beeld

Podcastde Klimaatkwestie

Kunnen we door het personeelstekort fluiten naar de energietransitie?

Redactie Trouw

De vraag naar zonnepanelen is explosief gestegen. En hoewel Nederland koploper is in het opwekken van zonne-energie, zijn er al jaren te weinig mensen die de panelen ook daadwerkelijk op het dak kunnen leggen.

Er staat meer op het spel: volgens het UWV zijn er 46.000 technische vakmensen nodig om warmtepompen te installeren, windmolens te bouwen en warmtenetten aan te leggen. Zonder die mensen kunnen we fluiten naar de energietransitie. Waar moeten we al die mensen vandaan halen?

In deze aflevering van de Klimaatkwestie duiken Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff in de oververhitte arbeidsmarkt met Joost van Velzen en Joost van Egmond, redacteuren bij Trouw. En gaan ze op pad met zonnepaneelinstallateur Jesse Kloosterhuis.

Lees hier verder:

Vorig jaar werd voor het eerst in Europa meer stroom opgewekt uit zonne- en windenergie dan uit gascentrales.
En vmbo’ers kiezen weer vaker voor technische vakken. Deze meiden zien werken in de techniek wel zitten.

Luisteren kan ook via Spotify, Apple Podcasts en andere podcastplayers

De klimaatcrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dat doen we niet. Elke week tackelen we één vraag, als onderdeel van het grote geheel: een planeet die weer een paar millennia meegaat, met mensen erop: hoe komen we daar? In de Klimaatkwestie nemen Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff je mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden