Krokodil met autoband Beeld
Krokodil met autoband

Jelles WeekdierAutobandkrokodil

Krokodil die jarenlang met een autoband om zijn nek moest zwemmen, is eindelijk bevrijd

Jelle Reumer

Het zou zomaar een object kunnen zijn in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, tussen de dominomus, de mondkapmeeuw en de McFlurry-egel: de autobandkrokodil. Het gaat in al deze gevallen om een dier dat op een of andere manier te lijden had van de mens. Het onfortuinlijke reptiel waar het nu over gaat, zwemt weer in vrijheid rond in Indonesië en ligt niet in een Rotterdamse vitrine. Maar inhoudelijk hoort hij er wel bij. Want zelden is de kwalijke invloed van ons afval op de natuur zo schrijnend tentoongesteld als in het geval van de krokodil die jarenlang lang rondzwom met een oude autoband om zijn nek.

Het arme beest is onlangs van zijn onvrijwillige bijouterie bevrijd, met een ijzerzaag. Op nu.nl was er een filmpje van te zien, je ziet er het dier rondzwemmen met die autoband om de nek. De band kon er niet meer af, hij zat als een trouwring om een te dik geworden vinger. Men heeft eerder wel getracht het beest te vangen, maar onlangs lukte het en kon hij met hulp van het halve dorp in bedwang worden gehouden. Met een ijzerzaag kon iemand de band verwijderen. Ik vond het wel een ontroerend filmpje, want meestal worden zulke gevaarlijke dieren als krokodillen toch ijverig bestreden en gedood. Hier won de compassie het van de afkeer.

Een zeekrokodil in een rivier

Het voorval speelde zich af op het eiland Sulawesi (het voormalige Celebes). In Indonesië komen twee soorten grote krokodillen voor, de Siamese krokodil (Crocodylus siamensis) en de zeekrokodil (Crocodylus porosus). Ik weet niet zeker om welke van de twee soorten het hier ging. Volgens de mij ter beschikking staande verspreidingskaart komt op Sulawesi alleen de zeekrokodil voor, maar het filmpje toont duidelijk dat het dier in een rivier zwom en dat zou pleiten voor de Siamese krokodil. Maar die komt alleen op Borneo en Java voor, dus het zal wel een zeekrokodil zijn die een beetje rivieropwaarts was gezwommen.

De geschiedenis toont weer eens aan hoe kwalijk de effecten kunnen zijn van onachtzame afvaldumping. Ik zag laatst een foto van een aalscholver met een draad om zijn nek waaraan een grote plastic aasvis bungelde. En iedereen kent de beelden van schildpadden die in visnetten verstrikt raakten en van vogelmagen vol plastic zooi. Te veel en te vaak wordt de schier eindeloze en peilloze zee gezien als een prima plek om afval in te dumpen. Alle inspanningen van Ocean Cleanup en alle wetgeving over plastic bestek en tasjes ten spijt wordt het probleem niet minder. Integendeel, deze week werd alarm geslagen over de toenemende vervuiling van de oceaan met microplastics. Je ziet het niet maar het is er wel. Er zwemt of vliegt bijna geen vis of zeevogel meer rond zonder deeltjes plastic in de maag. Alleen wanneer een dier zielepietig rondzwemt met een autoband om de nek, worden we de ellende gewaar en wordt er soms ingegrepen. Met een ijzerzaagje in dit geval. De krokodil zal er blij mee zijn, maar het is een droevig verhaal.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier dat het nieuws haalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden