null Beeld

Duurzaamheid & economie

Kort nieuws

Redactie Trouw

Consumenten beter beschermd tegen onveilige producten

Alle producten die in Nederland worden verkocht moeten vanaf eind 2024 een in de EU gevestigde fabrikant of aansprakelijk persoon van de verkoper hebben, heeft het ministerie van economische zaken bekendgemaakt. Consumenten en toezichthouders kunnen daar dan verhaal halen, bijvoorbeeld als een product dat zij online hebben gekocht niet deugt. Nu is voor afnemers van online-spullen vaak onmogelijk om in contact te komen met de producent. Online gekochte producten voldoen bovendien vaak niet aan de Europese veiligheidseisen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is verantwoordelijk voor de handhaving van de nieuwe regel. (Trouw)

Chinese ‘Boeing’ zondag de lucht in

China Eastern Airlines voert zondag de eerste commerciële vlucht uit met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Comac gaat met de C919 de concurrentie aan met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en het Europese Airbus. Comac maakt al jaren vliegtuigen, maar was tot nu toe een kleine partij. De markt voor toestellen vanaf zo’n honderd zitplaatsen is verdeeld tussen Airbus en Boeing. Comac ontwikkelt de C919 sinds 2008 en presenteerde in 2015 een prototype. Comac is voor veel onderdelen afhankelijk van westerse bedrijven, zoals het Amerikaanse General Electric en Honeywell en het Franse Safran. (ANP)

Forse winstgroei bij Hema

Hema heeft het afgelopen boekjaar, dat bij de winkelketen van februari tot eind januari loopt, meer klanten verwelkomt. Het aantal klanten steeg met 35 procent, meldt Hema in een persbericht. Hema's omzet steeg met een vijfde naar 2 miljard euro en op die omzet werd een winst behaald van 31,6 miljoen euro. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat Hema winst maakt. De winkelketen heeft de afgelopen maanden vier winkels (in Alkmaar, Hilversum, Assen en Voorburg) nieuw ingericht. Meer winkels zullen volgen. Hema wil zijn eigen uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 75 procent verminderd hebben. (Trouw)

Staking bij autofabriek Nedcar

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag 24 uur plat. De vakbonden hebben een stakingsoproep de deur uit gedaan. Mogelijk wordt er later in de week opnieuw gestaakt. De staking volgt op het mislukken van de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan. Dat moet er komen omdat begin volgend jaar een contract afloopt met BMW voor de productie van Mini's. Daardoor liggen massaontslagen in het verschiet. Bij Nedcar werken 3800 mensen. VDL meldde donderdag niet van zins te zijn met een beter bod te komen. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden