Oostvaardersplassen

Konikpaarden Oostvaardersplassen mogen naar de slacht

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Beeld ANP
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP
Redactie Trouw

Staatsbosbeheer mag 118 koninkpaarden uit een vangwei in de Oostvaardersplassen afvoeren naar het slachthuis, net zoals 32 soortgenoten uit dezelfde groep al eerder overkwam. Stichting Animal Rights maakte daar bezwaar tegen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, maar de voorzieningenrechter wees dat donderdagmiddag af.

De wilde paarden zijn zelf in de vangwei gelopen, die was opgesteld om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen te beperken. Volgens het beheerplan van de provincie Flevoland is er plaats voor 300 paarden, 300 heckrunderen en 500 edelherten in het natuurgebied. De huidige stand is veel hoger, zo bleek bij drie telmomenten per helicopter in de laatste week van oktober. Los van de dieren in de vangwei telde Staatsbosheer 420 konikpaarden, 340 heckrunderen en 2400 edelherten. Dat er zoveel dieren zijn komt door de rijke grond, waarop veel groeit, en het bijvoeren in de winter. De natuurlijke afval is laag, legt een woordvoerder uit.

Nu de bronsttijd voorbij is begint het afschot van 1900 herten, waarvan er een klein deel achterblijft als voedsel voor ander wild zoals vossen en raven. Het vlees van de rest komt beschikbaar voor consumptie. Dat geldt ook voor het vlees van de paarden die zijn geslacht. Die zouden ook mogen worden afgeschoten, maar dat geeft veel meer onrust dan het groepsgewijs afvoeren, zegt de woordvoerder. Veertig runderen worden omwille van de stressbeperking juist wel in het gebied doodgeschoten, maar hun vlees mag niet worden gegeten. Zij zijn niet ‘geflapt’, zoals de wilde runderen in andere natuurgebieden.

Lees ook:

Flevoland mag edelherten laten afschieten in Oostvaarderplassen

Staatsbosbeheer gaat alsnog ruim duizend edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen. De organisatie beraadt zich nog of ze daar al op korte termijn mee begint of dat ze de bronsttijd afwacht, als het binnenkort minder warm is.

‘De Nederlandse natuur kan nog een stuk wilder’

Her en der wordt geprobeerd natuur terug te brengen in haar oorspronkelijke, wilde staat. Maar de bijbehorende wetenschap loopt achter op Schotse hooglanders en wolven.

Hoe de Oostvaardersplassen er nu bij liggen, na felle discussies over herten, het waterpeil en jonge boompjes

Het waterpeil in het moeras gaat omlaag, dammen en kaden worden opgeworpen, slenken gegraven en jonge boompjes aangeplant. Na de felle discussie over de grote grazers wordt nu gewerkt aan heel andere Oostvaardersplassen. De boswachter laat zien hoe het gebied er nu bij ligt. ‘Ik ben hier zo trots op.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden