Natuurdagboek

Kokkels, strandgapers, nonnetjes, boormossels; wat een leven zit er in het wad!

Strandlopersporen. Beeld Koos Dijksterhuis
Strandlopersporen.Beeld Koos Dijksterhuis

Op de ochtend na mijn lezersreisje naar Schiermonnikoog stelt mijn compagnon Jan Oome een bonuswandeling voor over het wad en strand van het Rif aan de zuidwestpunt van het eiland. Drie Trouw-lezers hoeven niet op stel en sprong terug naar huis en gaan mee.

Koos Dijksterhuis

De zon schittert door vlokkige wolken en zorgt voor spectaculaire vergezichten. De ontluikende lamsoor en zeekraal hebben frisgroene lentetinten, terwijl jonge zeealsem zijn kruidige waddengeur verspreidt. Prielen kronkelen om ons heen, lepelaars vliegen over, een kiekendief passeert, eidereenden bezetten een zandbank en wij halen bruine voetjes en frisse neuzen. Er waait een harde noordenwind. Tegen die wind in komt de vloed op. We zien het water gestaag naderbij sijpelen.

We blijven even staan bij een pol slijkgras en buigen ons over een beginnend mosselbankje, over kokkels, strandgapers, nonnetjes, boormossels en platte slijkschelpen, over wadslakjes en wadpieren. Wat een leven zit er in het wad! Geen wonder dat we rosse grutto's, bontbekplevieren en vooral bonte strandlopers voedsel zien zoeken.

Naaimachientjes

Bonte strandlopers zijn de talrijkste strandlopers op het wad. Ze broeden niet in Nederland, maar zijn op weg naar hun broedgebied op de toendra's van Noord-Rusland, Lapland en IJsland, of de heiden van Scandinavië en Groot-Brittannië. Ze eten hier nog even hun buikjes rond voor de laatste etappe en het energievretende broeden. Die buikjes zijn in de zomer zwart. 's Winters zijn die bruin, met grijs en wit. Bontjes hebben een iets gekromde snavel die voor een strandloper vrij lang is. Daarmee prikken ze voortdurend in het slijk, terwijl ze voortscharrelen. Als naaimachientjes doorrijgen ze de bodem. De vloed komt op en ineens vliegen ze langs ons heen naar een andere plek om te perforeren.

Ik maak foto's en een kort filmpje van hun poot- en snavelafdrukken die onder de vloed verdwijnen en dan tornen we tegen de wind op terug naar Schier, onderweg zakken vol visnetten verzamelend.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees alle afleveringen van zijn natuurdagboek hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden