Klimaat

KNMI: 2022 was het zonnigste en droogste jaar ooit

Laag water in de Waal bij Nijmegen. Beeld Koen Verheijden
Laag water in de Waal bij Nijmegen.Beeld Koen Verheijden
Redactie/ANP

Het jaar 2022 is als het zonnigste én het droogste jaar ooit de boeken in gegaan bij het KNMI. Het weer- en klimaatinstituut meldt dat in het rapport De staat van ons klimaat. Vorige zomer viel gemiddeld 40 procent minder neerslag dan normaal. Doordat het ook nog zeer zonnig was, verdampte de regen die wel viel in rap tempo, met een groot neerslagtekort en verdroging van het land als gevolg.

Nederland zal moeten wennen aan stijgende temperaturen, want ook die trend zet door klimaatverandering stevig door, zo maakte het KNMI nog eens duidelijk. “Bij de huidige trends bereikt de mondiale opwarming de 1,5 graad rond 2033, en de opwarming van het noordelijk halfrond 2 graden rond 2037", becijfert het instituut.

In het Klimaatakkoord van Parijs van eind 2015 heeft de wereld afgesproken dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd liefst niet boven de 1,5 graad mag uitkomen en zeker niet boven de 2 graden. Om dat te bereiken, zal de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan fors moeten dalen. Vooralsnog is dat doel nog lang niet bereikt.

Minder bewolking, dus zonniger

Op het noordelijk halfrond is de opwarming van 1,5 graad al een feit sinds 2020. In Nederland werd die grens al rond het jaar 2000 bereikt. Een van de gevolgen is een stijgende zeespiegel. Het tempo waarmee het waterpeil stijgt, is de laatste tien jaar verdubbeld tot 4,4 centimeter per decennium. Ook extreem weer komt steeds vaker voor, aldus het KNMI in het rapport.

Dat het steeds zonniger wordt, is volgens het KNMI vooral het gevolg van een afname in de bewolking. En die hangt weer samen met meer aanwezigheid van hogedrukgebieden in de lente en zomer. Het instituut meet de binnenkomende zonnestraling sinds 1965 en constateert sinds de jaren 90 een stijgende lijn.

Lees ook:

Meer belasting op vlees, vliegen en gas: alleen met strenge maatregelen kan Nederland klimaatdoelen nog halen

Nederland ligt niet op koers om zijn klimaatdoelen te halen, dus liet het kabinet onderzoek doen naar hoe dit wel kan. De nodige maatregelen zijn ingrijpend, blijkt vandaag, en zullen burgers en bedrijven in de portemonnee raken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden