Voedselsysteem
Klimaatttop moet ook gaan over vee-industrie, vindt dierenorganisatie
World Animal Protection wil dat de VN-klimaattop volgende week in Egypte zorgt voor verandering van het voedselsysteem. De top moet niet alleen gaan over het gevaar van fossiele brandstoffen, maar ook over het aandeel van de vee-industrie in klimaatverandering, stelt de internationale dierenbeschermingsorganisatie.
“Als we in Egypte over oplossingen voor klimaatverandering willen nadenken, zal een hervorming van ons voedingspatroon en de manier waarop we dieren houden op de gesprekstafel moeten liggen”, zegt directeur Dirk-Jan Verdonk. De voedselindustrie is volgens World Animal Protection verantwoordelijk voor 26 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen en voor grootschalige ontbossing.
“In het klimaatdebat hebben we het vooral over vliegreizen en elektrische auto’s, maar de rol van de vee-industrie blijft vaak onderbelicht”, zegt Verdonk. “Door de vlees- en zuivelindustrie lijden wereldwijd tientallen miljarden varkens, koeien en kippen in megastallen, raken wilde dieren hun leefomgeving kwijt én beschadigen we door een disproportionele CO2-uitstoot onze planeet op een manier die onomkeerbaar is. Waarom praten we daar niet vaker over?”
Megastallen
World Animal Protection pleit voor een stop op de bouw van megastallen. Daarnaast vindt de organisatie dat overheden, bedrijven en financiële instellingen moeten inzetten op een mondiale halvering van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten in 2040.
Lees ook:
Vier belangrijke trends die in 2022 klimaatverandering moeten tegengaan
Alom alarm rond klimaat en natuur in 2021. Het ene sombere rapport is nog niet verschenen of de volgende negatieve cijfers zijn alweer daar. Vier belangrijke trends die in 2022 voorbij zullen komen om het tij voor de planeet te keren.