Doha

Klimaattop hoopt op bedrijfsleven

De klimaatconferentie in Doha, Katar gaat vandaag van start. Beeld ap
De klimaatconferentie in Doha, Katar gaat vandaag van start.Beeld ap

Ze kruipen de komende weken weer bij elkaar om te praten over de noodtoestand van het klimaat: wetenschappers, beleidsambtenaren, politici, belangengroepen. Ditmaal in Doha, hoofdstad van oliestaat Katar. Het is de achttiende klimaatconferentie onder VN-vlag.

Joop Bouma

Veel schot zit er niet in. Er gaan steeds meer stemmen op om te proberen de opwarming van de aarde te vertragen door vanuit de samenleving grootschalige initiatieven op te zetten. Van de individuele staten zal het niet komen, althans niet op tijd, zeggen sombere klimaatexperts.

Mogelijkheden zijn er zat, aldus Sible Schöne, directeur van de Hier Klimaatcampagne in Nederland. Grote bedrijven kunnen nog flink besparen, zuinige auto's kunnen sneller worden geïntroduceerd, er kan veel meer energie uit wind worden gewonnen, er kan meer bos worden geplant. Ook een grootschalige introductie van zuinige kooktoestellen in ontwikkelingslanden - bijna drie miljard mensen koken daar nog op hout - kan de uitstoot van broeikasgas CO2 verminderen.

Deze benadering van onderop staat op de agenda in Doha, waar een delegatie onder leiding van de nieuwe staatssecretaris van milieu, Wilma Mansveld, de Nederlandse inzet gaat verdedigen. Vandaag geven zestig kinderen tijdens een Kinderklimaattop in Den Haag haar hun eisenpakket mee voor Doha.

De twee Nederlandse jongerenvertegenwoordigers voor Duurzame Ontwikkeling, Ralien Bekkers en Liset Meddens, zitten al in Katar. Zij gaan daar vooral het bedrijfsleven aanspreken. Grote ondernemingen moeten overheden meer stimuleren tot krachtige maatregelen, vinden ze.

Dat is precies ook het pleidooi van Paul Polman, hoogste baas bij Unilever en onlangs benoemd in een VN-commissie die een nieuwe duurzame koers moet uitzetten. In de Britse krant The Guardian schreef Polman dat bedrijven moeten laten zien dat ze deel zijn van de oplossing, niet van het probleem. Te veel nog wordt de lobby van bedrijven gedomineerd door mensen die tegen ambitieuze klimaatmaatregelen zijn, aldus Polman. "Deze strategie is nu wel achterhaald." Droogte en overstromingen door klimaatveranderingen kostten Unilever vorig jaar al 200 miljoen euro, schreef hij. Hij hoopt dat in Doha stappen worden genomen om te komen tot veel hogere prijzen voor kolen en voor maatregelen tegen ontbossing.

Intussen kijkt iedereen reikhalzend uit hoe de VS zich opstellen in Doha. Obama is net begonnen aan zijn tweede termijn en hij heeft kort na zijn herverkiezing laten doorschemeren dat hij de internationale strijd tegen klimaatverandering ziet als een persoonlijke missie voor de komende jaren. Ook vanuit Europa wordt met spanning afgewacht wat de Amerikanen gaan doen. Bas Eickhout (GroenLinks): "Doha wordt een testcase voor de VS".

Eickhout reist volgende week af naar Doha. De milieucommissie van het Europees Parlement wil een reductie van 30 procent van de broeikasgassen in 2020, 10 procent meer dan is afgesproken. Eickhout hoopt dat ook Mansveld in Doha die hogere Europese ambitie wil omarmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden