Klimaatsceptici hoeven niet meer te twijfelen

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De temperatuur overal op aarde stijgt snel. Dat was al bekend, maar het is nu ook de conclusie van de Amerikaanse wetenschapper Richard Muller, die wordt gerekend tot het kamp van de klimaatsceptici. Even opvallend is dat zijn onderzoek voor een deel is bekostigd door een stichting die het gedachtegoed van klimaatsceptici omarmt.

Redactie

Muller, verbonden aan de Universiteit van California in Berkeley en aan het Lawrence Berkeley National Lab, presenteert zijn rapport vandaag tijdens een klimaatconferentie in Santa Fe in de Amerikaanse staat New Mexico. Hij rondde zijn onderzoek versneld af in verband met de zogeheten Climategate-affaire. Daarbij zou uit e-mails van wetenschappers zijn gebleken dat sommigen het niet zo nauw namen met gegevens, zolang ze het optreden van het broeikaseffect maar ondersteunden.

Gebrek aan nauwkeurigheid
Muller nam specifiek de kritiek onder de loep die twijfelaars dikwijls uiten als het gaat om klimaatverandering: het gebrek aan nauwkeurigheid bij weerstations, en de vertekening van de onderzoeksresultaten doordat daarbij niet in beschouwing zou worden genomen dat steden 'warmte-eilanden' vormen.

Zijn vandaag gepresenteerde rapport is een bevestiging van de gegevens zoals die de afgelopen decennia werden vastgelegd door onder meer de NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration: sinds de jaren vijftig is de temperatuur op aarde met ongeveer één graad Celsius toegenomen.

'Gezonde scepsis'
Muller zegt in een vraaggesprek met het persbureau AP dat er nu geen reden meer is voor het wantrouwen van de data waarop de gangbare klimaatmodellen zijn gebaseerd. 'De sceptici kwamen met geldige argumenten en twee jaar geleden had iedereen ook sceptisch moeten zijn', aldus Muller. Hijzelf zegt het onderzoek te hebben aangevat 'met een gezonde dosis scepsis'. 'Wat me dwars zat, was dat er voorheen eigenlijk te weinig wantrouwen bestond.'

Saillant is dat een kwart van Mullers onderzoeksbudget van 600.000 dollar (425.000 euro) is bekostigd door de Charles Koch Foundation, een stichting die banden onderhoudt met belangengroepen van klimaatsceptici, maar ook met de rechts-Republikeinse Tea Party-beweging in de Verenigde Staten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden