Kinderkamer witte haai ligt precies voor kust New York

Een witte haai, hier voor de kust van Zuid-Afrika. Waar ze zwemmen, is veelal onbekend. Beeld Afp
Een witte haai, hier voor de kust van Zuid-Afrika. Waar ze zwemmen, is veelal onbekend.Beeld Afp

De oceaan kent vele geheimen, maar weinig zijn er groter dan het mysterie rond de witte haai, misschien wel het meest gevreesde roofdier van de zee. Waar ze rondzwemmen, wat of wie ze aanvallen (dat laatste vooral een idee dat is aangewakkerd door Hollywood): niemand die het weet. Toch boekten biologen vorige week een groot succes: de kinderkamer van de vleeseter werd gevonden.

Kick Hommes

Die plek bevindt zich precies voor de kust van New York, zo blijkt. Misschien niet het allerleukste bericht voor een argeloos rondzwemmende inwoner van de Big Apple, maar volgens onderzoeker Chris Fischer van het instituut Osearch is de vondst de 'heilige graal'. "Dit is de belangrijkste ontdekking die we ooit in de oceaan hebben gedaan."

Fischer en zijn team volgden in de zoektocht een gezenderde vrouwtjeshaai (overigens genoemd naar de moeder van Fischer), die na achttien maanden terugkeerde naar de wateren rond New York. Toen ze daar een lokaas uitgooiden, haalden ze een haai van minder dan een jaar oud binnen. "Dieren van die leeftijd zwemmen nog niet weg", zegt maritiem bioloog Irene Kingma. "Daaruit valt te concluderen dat de haai daar is geboren."

Sporadisch gezien
De witte haai is een 'kwetsbare' diersoort (er zijn er naar schatting tussen de vijf- en vijftigduizend) die sporadisch wordt gezien voor de kusten Amerika, Zuid-Afrika en Australië. "Daarom is deze vondst zo belangrijk", aldus Kingma. "Als we de dieren echt willen beschermen, is het handig te weten waar ze veel rondzwemmen."

Negen babyhaaien die werden gevonden langs de Amerikaanse kust zijn inmiddels om die reden van een zendertje voorzien (en te volgen via de website van Osearch). Voor de witte haai een ongewenste ontwikkeling, want hij verkrijgt zijn imago toch door de constante angst dat de vleeseter uit het niets in je been bijt. Wetenschappers zijn echter verrukt, net als de inwoners van New York, die het wel fijn vinden te weten wanneer ze veilig pootje kunnen baden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden