Interview

Kamp oogst ideeën voor groene energie

Minister Henk Kamp van Economische Zaken Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische ZakenBeeld anp

De 'energiedialoog', die vandaag eindigt, heeft veel goede ideeën opgeleverd, zegt minister Henk Kamp.

Frank Straver

Drieduizend mensen deden mee, er zijn 125 bijeenkomsten gehouden door het hele land. De energiedialoog heeft veel goede ideeën opgeleverd om van Nederland een groen energieland te maken, zegt minister Kamp (VVD, economische zaken). Vandaag rondt hij de dialoog af.

Welke briljante, creatieve ideeën heeft u opgedaan?
"Een mooi voorbeeld is mogelijkheid om infrastructuur van fossiele energie op de Noordzee in te zetten voor duurzame energie. Het fundament van oude platforms kun je mogelijk gebruiken voor de bouw van windparken. Buizen kunnen bruikbaar zijn voor transport van waterstof. Kleinschalige, lokale energiecoöperaties, waarvan we er zo'n 220 hebben, zien kansen om elkaar te versterken door hun projecten samen te financieren en te exploiteren. En de energie-intensieve industrie, goed voor een kwart van het landelijke energieverbruik, wil via processen en warmtegebruik 80 tot 95 procent CO2-uitstoot reduceren. Kijk, dat tikt echt aan."

Windmolens op land zijn momenteel erg omstreden. Het jaar 2050 is nog ver weg. Staan er dan nog wel turbines, of zijn ze passé?
"Dat is de vraag. Aan nieuwe windturbines verstrekken we een subsidie voor vijftien jaar. Voor molens die de komende tijd verschijnen houdt het op tegen 2033. Dan heb je nog zeventien jaar te gaan tot 2050. Misschien worden er weer nieuwe windmolens geplaatst, maar het kan ook zijn dat we dan inmiddels kiezen voor andere schone technieken die dan beschikbaar zijn. Voorlopig zijn ze in elk geval hard nodig."

U kijkt momenteel concreet naar sluiting van twee extra kolencentrales. Dan staan er nog steeds drie. Zijn ze allemaal weg in 2050?
"We hadden tot voor kort tien kolencentrales. Vijf oude centrales zijn gesloten, naar twee andere wordt nu inderdaad gekeken. Bij de resterende kolencentrales moeten we bekijken of ze milieuvriendelijk kunnen opereren. Misschien door CO2 op te slaan en duurzame biomassa te verstoken. Ik denk niet dat we volledig van fossiele energie afkomen. Ik wil in 2050 zo dicht mogelijk bij de 95 procent CO2-reductie uitkomen."

Uit onderzoek bleek dat de meeste Nederlanders denken dat ons land al 35 procent duurzame energie heeft. In werkelijkheid is dat nog geen 6 procent. Stond kennisgebrek de discussie niet in de weg?
"Aan de energiedialoog deden vooral mensen mee die al goed geïnformeerd zijn. Maar het klopt wel dat veel Nederlanders alle cijfers nog niet exact kennen. Generaties lang zijn we gefixeerd geweest op fossiele energie. De kennis breidt zich nu overigens wel snel uit. Wijken komen zelf met de vraag: kunnen we in plaats van gas warmte gaan gebruiken?"

Sommige milieugroepen deden bij voorbaat niet mee. Ze noemden de energiedialoog een vertragingstactiek. Wat vindt u daarvan?
"Niemand die serieus kijkt naar wat we hebben gedaan kan dit een vertragingstechniek noemen. Bovendien: tot 2023 werken we met een ambitieus energieakkoord, waar ook de milieubeweging aan meedoet. Als iemand niet wil meepraten over de periode daarna, richting 2050, zet hij zichzelf volgens mij onnodig buitenspel. Greenpeace en Natuur & Milieu hebben overigens een hele actieve rol gespeeld."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden