Kabinetsplan CO2-reductie onvoldoende

Energiecentrale EON op de Maasvlakte. Beeld anp
Energiecentrale EON op de Maasvlakte.Beeld anp

Het kabinet moet één of twee van de gloednieuwe kolencentrales snel sluiten. Alleen zo, blijkt uit een nieuw rapport, kan Nederland relatief betaalbaar voldoen aan het vonnis in de klimaatzaak van Urgenda. De rechter bepaalde daarin dat in 2020 de uitstoot van CO2 in Nederland met 25 procent moet zijn gedaald om het klimaatprobleem aan te pakken.

Frank Straver

Het gerenommeerde onderzoeksbureau CE Delft stelt in het rapport, dat volgende week wordt gepubliceerd, dat het kabinet eigenlijk niet heen kan om de sluiting van één of twee nieuwe kolencentrales (van Engie en RWE) om het revolutionaire klimaatvonnis goed uit te voeren. Dat wil zeggen: effectief en tegen lage maatschappelijke kosten, zoals het kabinet dat zelf beoogt.

Hogere prijzen
Een alternatief voor sluiting van de nieuwe centrales zijn allerlei verschillende CO2-beperkende maatregelen. Maar dat zou slecht nieuws betekenen voor de consument. Hogere prijzen aan de pomp, een hogere energierekening omdat er extra geld moet naar de bouw van extra windmolens of zonneparken. Ook zal er meer energie bespaard moeten worden, wat eveneens geld kost. Dit zou Nederlandse huishoudens 50 tot 80 euro per jaar kosten. Een groen actieplan waarbij één of twee nieuwe kolencentrales de deuren sluiten, kost de burger een stuk minder: 30 euro per jaar.

Tot nu toe wil het kabinet de drie nieuwe kolencentrales ontzien. Minister Kamp (VVD, economische zaken) en staatssecretaris Dijksma (PvdA, milieu) presenteerden in april een eerste voorstel om de uitspraak van de rechter in de Urgenda-zaak na te leven. Hun idee: veel energie besparen, het energieakkoord aanscherpen en bij de nieuwe kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte CO2 opvangen en ondergronds opbergen. Daarnaast kunnen de laatste twee oude kolencentrales uit de jaren negentig waarschijnlijk het veld ruimen, opperden de bewindslieden.

Dubbel zo sterk actieplan
Een aardig begin maar nog volstrekt onvoldoende, aldus CE Delft in het rapport waarvoor milieuorganisatie European Climate Foundation en het energiebedrijf Eneco de opdracht gaven. Met de maatregelen uit april haalt het kabinet het klimaatvonnis slechts voor de helft. De CO2-uitstoot daalt volgens CE Delft namelijk niet met de verplichte 15 Megaton, maar met hooguit 8 Megaton. Het kabinet moet dus met een dubbel zo sterk actieplan over de brug komen.

De Nederlandse staat ging weliswaar in hoger beroep tegen het klimaatvonnis, maar wil het oordeel wel naleven. Volgens CE Delft is het sluiten van één of twee kolencentrales, aangevuld met de opvang en ondergrondse berging van CO2 van de industrie, de slimste en voordeligste optie. Het sluiten van een kolencentrale kan ook snel. Dat is ook nodig. Want een ingewikkelde, versnipperde aanpak zou wel eens te lang duren voor resultaten in 2020.

Afgelopen jaar viel het doek al voor vijf oudere kolencentrales in Nederland. In het energieakkoord uit 2013 spraken bedrijven, belangenorganisaties en overheden af dat ze sluiten. Het lot van de resterende vijf kolencentrales is ongewis, maar hun mogelijke sluiting ligt gevoelig. Zeker bij die drie nieuwe, moderne exemplaren. De eigenaren Uniper, Engie en RWE dreigen met schadeclaims als hun kolencentrale weg moet.

Groene energie
De kolencentrales zijn vervuilend, maar ze zijn gek genoeg ook belangrijk voor de groene energieproductie in Nederland. Ze stoken gesubsidieerd houtsnippers mee en dat telt als groene energie. Maar volgens CE Delft kan extra wind- en zonne-energie dit prima vervangen met de vrijkomende subsidie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden