Woningmarkt
Kabinet ziet af van invoer normhuur en dat kan huurders een hoop geld schelen
Het kabinet zwicht voor zware kritiek en schrapt nieuwe huurtoeslagregels die voor veel mensen slecht zouden uitpakken.
Minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) houdt zich niet doof voor alle kritiek op zijn voorstel om de huurtoeslag te vernieuwen: hij schrapt het meest omstreden onderdeel. Die aanpassing zou ertoe leiden dat twee derde van de mensen die nu die toeslag krijgt, erop achteruitgaat.
Om de huurtoeslagregels te vereenvoudigen had De Jonge de zogeheten normhuur willen invoeren. De toeslag is dan niet langer afhankelijk van wat iemand daadwerkelijk aan huur betaalt. In plaats daarvan krijgen huurders een toeslag alsof ze 520 euro per maand betalen. In de praktijk gaan sommigen er daardoor op vooruit, maar twee derde schiet er juist geld bij in, berekende het Nibud.
De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, maakte eind januari in krachtige bewoordingen duidelijk dat dit element uit het voorstel geschrapt zou moeten worden. Daarmee voegde de raad zich in een koor van critici, met de woningcorporaties, de gemeenten en de Woonbond (de belangenbehartiger van huurders).
Twee andere wijzigingen zijn gunstig voor huurders, eentje niet
De Jonge heeft geluisterd. Vrijdag stuurde hij een aangepast voorstel naar de Tweede Kamer, zonder die normhuur. Wel blijft overeind dat voor de huurtoeslag de servicekosten niet meer meetellen, waardoor de toeslag dus lager uitvalt. “Onwenselijk en onnodig”, zegt voorzitter Zeno Winkels van de Woonbond, maar met het schrappen van de normhuur is hij blij. “Gelukkig is die donkere wolk verdreven.”
Twee andere wijzigingen die De Jonge handhaaft, pakken wel goed uit voor huurders. Nu nog vervalt het recht op huurtoeslag als iemand meer dan 800 euro per maand betaalt; die grens verdwijnt, zodat ook mensen met een laag inkomen en een hoge huur toeslag kunnen krijgen. Daarnaast wordt de leeftijdsgrens voor een volledige huurtoeslag verlaagd, van 23 naar 21 jaar.
Nu krijgen 1,5 miljoen huishoudens huurtoeslag. Daar komen er dankzij de nieuwe regels 116.000 bij, heeft De Jonge berekend. Voor ruim 1 miljoen huishoudens gaat de huurtoeslag iets omlaag, gemiddeld met zo’n 10 euro per maand. In het oude voorstel kon die teruggang oplopen tot rond de 100 euro.
Lees ook:
‘Ik word gek als ik bedenk hoeveel ik betaal per nacht’
Schimmel, tocht, een slechte buurt, en dan ook nog 400 euro te veel betalen. De regering wil hoge huren in het middensegment aanpakken. Op bezoek bij twee ‘duurhuurders’.