Ernstige benadeling

Kabinet wil uitbuiting arbeidsmigranten strafbaar maken

Een arbeider van een aspergekwekerij in Ell (Limburg) aan het werk. Beeld ANP
Een arbeider van een aspergekwekerij in Ell (Limburg) aan het werk.Beeld ANP

Het kabinet wil het makkelijker maken om mensen te vervolgen die zich schuldig maken aan mensenhandel en uitbuiting van arbeidsmigranten.

ANP

Ernstige misstanden op de werkvloer, maar ook bij de huisvesting van werknemers, moeten beter kunnen worden aangepakt. Daartoe ligt er nu een wetsvoorstel, waarin het nieuwe misdrijf ‘ernstige benadeling’ wordt opgenomen. Daarmee zijn werkgevers strafbaar als zij op de werkvloer misbruik maken van een kwetsbare medewerker.

Dat kan zijn door mensen veel te weinig loon te betalen, te lange dagen te laten maken, slecht te huisvesten of in hun vrijheid te beperken door bijvoorbeeld inname van het paspoort. “Mensenhandel leidt tot persoonlijke tragedies en is schadelijk voor de samenleving als geheel”, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (asiel en migratie). “Het is aan ons om slachtoffers te beschermen.”

Een nieuwe stap

Minister Karien van Gennip (sociale zaken) vindt dat arbeidsmigranten nog te vaak met misstanden te maken krijgen. “Alleen de drempel om daders strafrechtelijk te vervolgen is te hoog. Met dit wetsvoorstel wordt het makkelijker daders te vervolgen voor ernstige misstanden in werk- en leefomstandigheden.” Zij noemt het wetsvoorstel “een nieuwe stap om de positie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren”.

Het wetsvoorstel maakt het daarnaast makkelijker om mensen aan te pakken die financieel profiteren van mensenhandel. Ook wordt in de wet duidelijker omschreven welk gedrag strafbaar is, zodat onder andere de politie, de Arbeidsinspectie, het Openbaar Ministerie en rechters er beter mee uit de voeten kunnen.

Het wetsvoorstel dat dit regelt, gaat dinsdag in consultatie. Dat betekent dat betrokken partijen de gelegenheid krijgen erop te reageren, voordat het wordt ingediend.

Lees ook:

Arbeidsmigrant krijgt losse contracten voor werk en wonen

Grote uitzendbureaus bieden buitenlandse werknemers niet meer tegelijk een baan en een huis. Dat maakt arbeidsmigranten onafhankelijker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden